Glæde i Skellerup: Planer om minkfarm er droppet

En gruppe bekymrede Skellerup-borgere med Jesper Rosenkilde i spidsen advarede allerede i foråret 2016 mod planerne om en minkfarm på Skovhavevej. Siden har de skrevet et utal af klagebreve og indsigelser. Derfor er glæden stor over, at planerne nu er droppet. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Glæde i Skellerup: Planer om minkfarm er droppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landmand har solgt ejendom på Skovhavevej og har samtidig skrevet under på, at han ikke vil bygge en minkfarm på den resterende del af jorden. Det vækker begejstring hos talsperson for de bekymrede naboer.

Skellerup: - Kommer minkfarmen, flytter vi.

Så kontant var meldingen fra Adam Czerwinski, som sammen med kæresten har købt et nedlagt landbrug på Kirkeskov ved Skellerup, fordi de ønsker at bo i et naturskønt område. Derfor blev han mildest talt forbavset, da det gik op for ham, at de risikerede at få direkte udsigt fra sin baghave til en minkfarm med plads til 6000 minktæver.

Sammen med cirka 50 andre beboere i området gjorde han sidste år indsigelse mod planerne, men lige meget hjalp det. Den 25. oktober 2016 gav Nyborg Kommune den nødvendige miljøgodkendelse. I mellemtiden var antallet af minktæver reduceret til 2000, men det var kun en ringe trøst for naboerne, som både var utilfredse med selve afgørelsen og med kommunens måde at håndtere sagen på.

I dag, cirka et år senere, er bekymring dog vendt til begejstring. I stedet for at bygge en minkfarm har landmanden nemlig valgt at sælge dele af ejendommen på Skovhavevej fra. Samtidig har han skrevet under på, at han aldrig vil etablere en minkfarm, minkhaller eller gylletanke på den resterende del af jorden. Det var ligefrem en betingelse for handlen.

På den baggrund har kommunen valgt at trække sin miljøgodkendelse tilbage.

Landmand: Ingen kommentarer
Landmand Niels Danielsen stod bag planerne om en minkfarm i Skellerup. Han ønsker ikke at udtale sig om den seneste udvikling i sagen, oplyser han gennem sin miljørådgiver. Men til Fyens Stiftstidende har han tidligere forklaret, at han anså placeringen på Skovhavevej i Skellerup som noget nær ideel. Både fordi han i forvejen ejede jorden, og fordi der kun er få naboer i området.Beboernes bekymringer har blandt andet handler om frygten for lugtgener, for måger, faldende huspriser og øget trafik. Desuden har landskabelige forhold og hensynet til naturen spillet ind.

Kritik af kommunen består

- Det er vi selvfølgelig superglade for. Det betyder, at vi igen kan begynde at bruge penge på at renovere huset og i det hele taget leve derude, for det havde vi ikke særlig meget lyst til med en minkfarm som nabo. Var den kommet, havde vi gjort alt for at komme væk hurtigst muligt, siger Jesper Rosenkilde, talsmand for gruppen af bekymrede naboer.

Den seneste udvikling ændrer dog ikke på, at beboerne fortsat mener, kommunen har tacklet sagen forkert, understreger han.

- Groft sagt har vi oplevet, at man har forsøgt at bagatellisere konsekvenserne ved at bo tæt på en minkfarm. Det, synes vi ikke, er forvaltningens opgave, og vi føler os talt ned til. I stedet burde man have sagt: Det er noget lort, venner. Det og det kan I gøre, men det vil selvfølgelig få konsekvenser for jeres hverdag.

Bygninger lejes ud

Den nye ejer af Skovhavevej 4, Ulrik Esben Christensen, regner ikke sig selv som en del af protestgruppen. Ligesom gruppens talsperson glæder han sig dog over at slippe for en minkfarm i Skellerup.

- Jeg ejer i forvejen nogle vandhuller i området, og jeg var ikke interesseret i at få en minkfarm, for så var jeg godt klar over, at jeg ville have 300-400 måger over mine vandhuller hver dag, der skider i vandet. Vi har også to huse på Vindegyden, der ville få direkte udsigt til minkfarmen. Det gør det ikke nemmere at sælge dem, konstaterer han.

Ulrik Esben Christensen har ingen planer om at flytte ind på Skovhavevej. I stedet bliver størstedelen af boligmassen lejet ud, fortæller han. Med i handlen hører et englod på 543 hektarmeter.

På baggrund af den seneste udvikling i sagen har Miljø- og Fødevareklagenævnet ligeledes valgt at ophæve den oprindelige miljøgodkendelse. Det er sket i en afgørelse dateret den 9. november 2017. Nævnet forholder sig derimod ikke til kritikken af kommunens sagsbehandling, som var den egentlige årsag til, at naboerne for lidt over et år siden indsendte en formel klage.

Glæde i Skellerup: Planer om minkfarm er droppet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce