12-årige Cecilie Mortensen elsker at sende julekort, og nu har hun tegnet et, som udkommer i 250.000 eksemplarer
ROSILDE: Cecilie Mortensen sender hvert år julekort til både familie og venner, men i år kommer hendes navn til at stå på masser af andre folks julekort.

Den 12-årige pige fra Rosilde ved Nyborg har nemlig tegnet et julekort, som Gigtforeningen har udsendt i 250.000 eksemplarer. Bagpå står nogle linjer om kunstneren bag tegningen.

Cecilie er rigtig glad for at tegne, men modsat de fleste andre 12-årige har hun nogengange meget svært ved at holde på en blyant.

Den 12-årige pige lider nemlig af børneleddegigt, som gigtforeningen har besluttet at sætte fokus på i år ved foreningens juleindsamling.

- Det var min mor, der spurgte, om jeg kunne tænke mig at lave nogle tegninger til Gigtforeningens julekort, fortæller Cecilie Mortensen henover spisebordet i hjemmet i Rosilde.

Den tegneglade pige sprang straks på og tegnede to forslag til foreningen, som valgte den ene ud til et kort til foreningens julekort-indsamling.

- Jeg vidste bare, at det skulle være noget med jul på. Så jeg tegnede bare det, der faldt mig ind, siger kunstneren om kortet, hvor Julemanden kigger nærmere på en ønskeseddel, mens et af hans trofaste rensdyr er spændt for kanen i baggrunden.

Kortet har allerede fået hende i medlemsbladet og på forsiden af Gigtforeningens hjemmeside. Samtidigt forsøger foreningen at få mere fokus på børnegigt, og derfor skal Cecilie muligvis også i tv enten på DR's Aftenshow eller Go'Morgen eller Go'Aften Danmark.

- Det er sjovt, for jeg vidste ikke, at der ville ske så meget, og jeg ville komme i blade og alt muligt, siger Cecilie med et stort smil.

Aktiv pige

Det er dog langt fra hver dag, hun har grund til at smile, for sygdommen sætter et tydeligt aftryk på livet.

- Det gør ondt og leddene bliver helt ømme og hævede. Så kan jeg ikke skrive eller tegne, og nogen gange kan jeg slet ikke strække fingrene ud, siger Cecilie.

Hun går i 6. klasse på Refsvindinge Friskole, og selv om klassekammerater og lærere er gode til at tackle sygdommen, så føles det ofte ensomt.

- Det kan være svært at forstå, at jeg er syg, for nogle gange kan man ikke se det, siger hun.

Hun insisterer dog på at komme i skole, selv om det bogstaveligt talt kan være svært at komme ud af sengen om morgenen. Så kan et varmt bad hjælpe.

- Men ellers er det bare med at komme i gang, siger hun.

Sygdommen får heller ikke lov til at bestemme Cecilies fritidsinteresser. Hun svømmer, rider og går til springgymnastik.

- Selv om det gør ondt hele næste dag, så vil jeg til springgymnastik, siger Cecilie, der regner med at sende et par ekstra julekort i år.
  • Fyens Stiftstidende