Håndværkerne er gået i gang med at renovere den fredede Lillemølle ved Refsvindinge. Der er godt to millioner kroner til at genskabe fortiden

Refsvindinge: Der blev knoklet med mænd og maskiner ved Lillemølle nær Refsvindinge onsdag.

Selve mølleriet skal renoveres, og derfor blev de gamle møllehjul og aksler pillet fra hinanden og kørt væk, så tømrere med forstand på den slags kan få lavet nogle nye dele.

Især arbejdet med at få de to kraftige aksler lirket ud af de snævre huller i møllehuset krævede tid og snilde. Og meget nemmere var det ikke at få møllehjulene til at makke ret. Træet i de gamle hjul er nemlig godt råddent, og derfor besværligt at holde styr på, fordi det simpelthen faldt fra hinanden, når kranfører Villy Hansen fra vognmand Erik Jørgensen begyndte at løfte.

Lillemølle, der er ejet af Sevda Metin og Tommy Storm, har fået godt to millioner kroner af A.P. Møllerfornden og Kulturstyrelsen, så selve mølleriet kan komme i lige så flot stand som resten af det idylliske og fredede bygningskompleks i slugten syd for Refsvindinge.

Nu er de gamle mølledele blevet kørt til et værksted ved Fredericia, hvor tømrermestrene Poul Bader og Hans Ravn laver noget helt nyt. De gamle dele skal kun bruges til at tage mål efter. Man har ikke aftalt nogen stram tidsplan, men de nye mølledele kommer og bliver monteret en gang senere i år.

De kasserede hjul er i øvrigt slet ikke så gamle. Det ene af hjulene blev senest fornyet i 1998, og det andet er lidt ældre, oplyser Sevda Metin.

Ud over de bevægelige mølledele skal vandmøllens gavl og stråtaget over møllen fornys. Det arbejde går i gang inden længe.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.