Frit spillerum for benzinjunkier


Frit spillerum for benzinjunkier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når man som neutral betragter prøver at bevæge sig en tur rundt i Nyborg og lader blikket panorere rundt i de forskellige byrum, er der to ting der falder i øjnene.

For det første må man sige, at der gennem de seneste 20 år er gennemført en både nænsom og smagfuld renovering af rigtig mange bygninger, hvor Slotsgade og Skippergade står som små perler.

Dernæst er det, selv for en inkarneret bilist som undertegnede, beskæmmende at se så dominerende disse firhjulede monstre maser sig ind overalt, hvor der bare er en lille åben plads.

Det er tankevækkende her i disse nypuritanske tider, hvor rygere og øldrikkende Storm P-figurer forfølges ud til bygrænsen dyppet i tjære og rullet i fjer, at opleve, hvorledes disse benzinjunkier i den grad får frit spillerum. Ikke alene forpester vi luften med vores uddunstninger, men der skal sandelig også en speciel postmodernistisk sans til at se det æstetisk smukke i kæmpe samlinger af blikdåser i anarkistisk køkultur. Det må være muligt, med behørig hensyntagen til handicappede, at få de parkerede biler til at spille en mindre central rolle i helhedsindtrykket. Hvorfor ikke tænke ind i løsninger med parkeringshuse. Disse behøver jo ikke nødvendigvis at være grimme monstrummer, og de kan placeres strategisk, så Nyborgs bymidte kan dækkes med gåture på under en kilometer. Det skulle efter sigende i øvrigt være ganske godt for folkesundheden.

Nyborg har nogle naturlige og historiske/kulturelle scenerier, som ikke er ret mange andre danske byer forundt. Det drejer sig om et voldsystem med grønne områder, og ikke mindst vand.

Dette vand, som husejere betaler en vis part ud af bukserne af for at få udsigt til, har man i Nyborg en tendens til at skjule godt og grundigt for borgere og turister.

Jeg tænker i den forbindelse på pladsen foran Teknisk Afdeling (den gamle Nørrevold Skole).

Her dækker parkeringsplads med tilhørende hække totalt for udsynet til voldgraven. En høj og ikke specielt køn "parcelhushæk" dækker for muligheden for et frit vue over vandet og de smukke stensætninger ved biblioteket, og sidst men ikke mindst de nye røde klodser, der allerede i folkemunde går under navnet "Sprotoften 2", som blokerer for en del af udsynet over fjorden.

Det kan selvfølgelig godt gå hen og lyde som om, der ikke er ret meget at råbe hurra for på en sådan vandring gennem byens rum, men sådan er det skam ikke. Helhedsindtrykket er skam ikke så tosset, og byens gartnere gør et stort arbejde med mange bede og opsætninger, som er medvirkende til at få det hele til at spille sammen. Jeg må dog også her komme med et lille hjertesuk: Hvad skal vi med subtropiske palmer overalt, hvor der er en bar plet jord? Nyborg ligger altså i et nordisk land, som trods alt stadig ligger i det tempererede klimabælte. De føromtalte biler skal nok, på trods af Lomborg, få drivhuseffekten op på et niveau, hvor palmerne såmænd nok skal komme helt af sig selv.

Frit spillerum for benzinjunkier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce