Fredet jord bliver i området: Mere vold til Nyborg fæstning

Museumsinspektør Claus Frederik sørensen, Østfyns Museer, i en af de talrige udgravninger, arkæologerne de seneste år har foretaget ved Nyborg Slot. Det har givet bunker af overskudsjord, som skal blive på stedet og muligvis bliver brugt til at genetablere en stump af fæstningsvolden bag slottet. Arkivfoto: Niels Andreasen

Fredet jord bliver i området: Mere vold til Nyborg fæstning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overskudsjord fra den de arkæologiske udgravninger ved Nyborg Slot kan anvendes til at formidle historien om fæstningsanlæggene rundt om slottet.

Nyborg: I slutningen af 1800-tallet blev Nyborg Fæstning nedlagt, og de fleste af voldene omkring byen blev gravet væk.

Siden har der ud over genopretning og en forvold vest for slottet ikke været genskabt voldanlæg af betydning.

Det sker nu.

De seneste år er arkæologerne gået så meget i dybden på slotsholmen for at afdække nyt om den gamle kongeborg som forberedelse til udvidelsen af slottet, at der i dag nærmest har hobet sig et bjerg af jord op på graveområdet.

Godt nok bliver udgravningerne efter registrering af fund af bygningsrester og andre installationer i undergrunden igen dækket til. Men med grus, ikke med jord. Grus skåner bedre end jord de fredede fortidsminder i undergrunden. Så jorden er i overskud. Den skal væk, men ikke ret langt.

En ifølge afdelingsleder Janus Møller Jensen, Nyborg Slot, gammel idé fra 90'erne er taget op og søges realiseret.

- Endnu er det ikke besluttet. Men en mulighed er at placere overskudsjorden for enden af volden vest for slottet og her i en vinkel ud mod voldgraven genskabe en bid af den vold, som udgjorde en del af den nu forsvundne Kongens Bastion, siger han.

Det kan ikke lade sig gøre at placere overskudsjorden på samme sted, hvor den oprindelige vold lå. Her er i dag parkeringsplads, og området skal fremover bruges til busholdeplads til slottet.

- Men vi kan med den voldstump give besøgende en forståelse for, hvor Kongens Bastion var. Det er et anlæg, vi indtil nu ikke har kunnet markere i slottets nærhed, siger Janus Møller Jensen.

Idéen med at lave en ny vold af overskudsjorden hænger sammen med, at jorden reelt ikke må køres væk, men skal blive i umiddelbar nærhed af slotsholmen, ford der er tale om jord, gravet op fra et fredet område, forklarer Janus Møller Jensen.

Trods gennemsøgning under udgravningerne kan der stadig være genstande, der endnu ikke fundet. Det viste blandt andet den medaljon, en besøgende ved slottet opdagede i en af jordbunkerne, der ellers var gennemsøgt.

- Så for fremtidige arkæologer er det vigtigt at vide, hvor den opgravede jord er. Og nu kan vi måske anvende den, så den kan være med til at formidle historien om slottet og fæstningen, siger Janus Møller Jensen.

Beslutning om den nye vestvold bliver først taget senere på året, tilføjer afdelingslederen.

Fredet jord bliver i området: Mere vold til Nyborg fæstning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce