Fra mobbeoffer til stresscoach

Til februar har Helene Krogsgaard Hansen været selvstændig i et år. Firmaet holder til på hjemadressen i Fjordparken, hvor hun bor sammen med sin mand og parrets fire børn. Kunderne er fortrinvist lokale i alderen 30-50 år, men tæller også unge og pensionister. Foto: Martin Hvistendal Pedersen

Fra mobbeoffer til stresscoach

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

44-årige Helene Krogsgaard Hansen har oplevet på egen krop, hvad det vil sige at blive ramt af stress. I dag har hun vendt erfaringen til noget positivt og lever af at hjælpe andre i samme situation. Fremover skriver hun også for Lokalavisen Nyborg.

Nyborg: Stress kan ramme alle og på mange måder. For 44-årige Helene Krogsgaard Hansen, Nyborg, ramlede tilværelsen i 2015, efter at hun i en periode havde været udsat for grov chikane af sin nye chef. På det tidspunkt arbejdede hun som lærer på en sjællandsk privatskole og var glad for at undervise, noget hun havde gjort i 16 år.

Men mobberiet og følelsen af konstant at blive tilsidesat var en kæmpe belastning. Oven i kom en skilsmisse, som efterlod hende alene med to børn, og sorgen over at have mistet sin far. Alle de ting tilsammen gjorde, at hun gik ned med stress og blev sygemeldt i otte måneder.

- Det var en hård tid, hvor jeg følte, at jeg stod meget alene med det hele. Mine kolleger var rasende over det, der var sket på arbejdspladsen, men de turde ikke sige noget. Det hele startede med, at jeg sammen med to andre forsøgte at hjælpe et mobbeoffer. Med det resultat, at vi selv var de næste i rækken. Det er heller ikke sådan, at chikanen stoppede, da jeg blev sygemeldt. Der fik jeg konstant nye beskeder fra forstanderen om ting, han gerne ville pointere. Jeg oplevede det som en hetz mod min person, så jeg valgte at flytte helt væk, fortæller hun.

Sammen med sin nye kæreste, der kommer fra Nyborg, og parrets sammenbragte børn købte de hus i Nyborg. For cirka et år siden startede hun sit eget rådgivningsfirma, Care4yourmind, der har til huse på hjemadressen. Forinden uddannede hun sig til stresscoach og er desuden certificeret instruktør i mindfulness og vejleder i positiv psykologi.

Hun har altid været glad for at hjælpe andre. Det var dog de personlige oplevelser, der gav hende ideen til karriereskiftet.

- Jeg kan naturligvis ikke garantere, at andre ikke bliver udsat for mobning, sådan som jeg har været det. Men hvis de kan lære, hvordan man kan forebygge stress, for det kan man faktisk, så kan de måske undgå at opleve, hvor hæsligt det er, fortæller hun.

Stress sat på tal
430.000 danskere, eller hvad der svarer til 10-12 procent af den danske befolkning, oplever symptomer på alvorlig stress hver eneste dag. Endnu flere, nemlig 500.000, føler sig udbrændt på jobbet på grund af stress.

Stress er ikke det samme som at have travlt, men hvis kroppen bliver overbelastet gennem længere tid, kan det være direkte sundhedsskadeligt.

Stressforeningen anslår, at stress er årsag til 1,5 millioner sygefraværsdage om året, mens sygefravær på grund af arbejdsbetinget stress koster det danske samfund helt op mod 27 milliarder kroner. Om året.

Den svære balance

Oplevelsen af ikke at være god nok, ikke at kunne slå til, er blandt de typiske problemstillinger blandt hendes kunder.

- Ofte handler det også om det svære i at finde balancen i livet. For os i 30'erne eller 40'erne er der både ægteskab og børn, der er sport og kostomlægning. Alt muligt, som fylder rigtig meget. Derfor handler det om at finde frem til: Hvad er vigtigt i dit liv, lige nu, hvad er det du brænder for, og så lære at give slip på de ting, du ikke kan ændre på lige nu alligevel. På den måde kombinerer jeg ting fra mindfulness, der handler om at være til stede i nuet, men den positive psykologi, der fokuserer på styrkerne hos den enkelte, forklarer Helene Krogsgaard Hansen.

Er man først blevet ramt af stress, hedder nøgleordet ro, masser af ro. Men det er lettere sagt end gjort, erkender hun. Ikke mindst, hvis man står alene med det hele og måske er bange for at blive fyret.

- For mit eget vedkommende prioriterer jeg at lave små oaser. Tidspunkter, hvor jeg kobler fuldstændig fra. For eksempel ved at gå en tur i naturen eller ved at lave et varmt karbad, dæmpe belysningen og sætte stille musik på. Og så forsøger jeg flere gange om dagen at være opmærksom på mit åndedræt og huske at trække vejret dybt. Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler. Det har jeg lært, for jeg skal aldrig rammes af stress igen, fastslår hun.

Fra mobbeoffer til stresscoach

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce