Slotsprojektet i Nyborg er grebet helt forkert an, står der i en indsigelse mod lokalplanen for slotsbyggeriet i Nyborg. Slottet burde genopbygges med de metoder, der var til rådighed i middelalderen, mener Preben Bille Brahe, Vedbæk.

Nyborg/Guédelon: Mens de tre af indsigelserne mod lokalplanen for ombygningen af Nyborg Slot traditionelt forholder sig til støj og møg, er den fjerde indsigelse af en helt anden karakter.

Der er en mand i Vedbæk, kaptajn Preben Bille Brahe, der mener, at projektet i Nyborg grundlæggende er grebet forkert an. Preben Bille Brahe mener, man skulle genopføre middelalderslottet i Nyborg med fortidens byggemetoder og materialer, og han henviser til et projekt med slottet i Guédelon i Frankrig, hvor middelalderentusiaster opfører en hel middelalderborg på den måde.

- Det ville give mulighed for at genopdage og erhverve viden om den tids byggemetoder. Slottet ville i mange år være et arbejdede værksted, hvor genopførelsen ville være en stor del af attraktionen, skriver han i sin indsigelse.

- At blive hurtig færdig er ikke nogen gevinst i sig selv, og slet ikke al den stund, at Nyborg Slot mangler indhold at udstille. De fleste interessante effekter ligger nemlig oplagret i København hos Nationalmuseet, Tøjhusmuseet og Statens Museum for Kunst, skriver Preben Bille Brahe.

- Kritikere vil måske sige, at man ikke kan genopføre et slot. Hvis det var sandt, ville Tower of London samt hundredvis af borge i Tyskland, Frankrig og Italien stadig være ruiner den dag i dag. Man må selvfølgelig tage udgangspunkt i det, man ved, og beslutte sig for et tidspunkt i historien, man vil ramme. Om det bliver præcis, som det var, er mindre vigtigt, bare det ikke bliver urealistisk, skriver han blandt andet.

Guédelons hjemmeside kan findes på www.guedelon.fr.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.