Formand gør klar til folkefesten

- Så kan de bare komme an, bemærker formand Jesper Sommer Andersen. Han er ikke alene, men tværtimod en del af borgerforening og markedsudvalg, som i weekenden åbner for både kræmmere og tre dages fest på marken i udkanten af Ørbæk. Foto: Klaus Wind

Formand gør klar til folkefesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arrangørerne bag Ørbæk Marked forvandler en bar mark til en festplads for 100.000 gæster i weekenden. Formand for Ørbæk Borgerforening og markedsudvalget, Jesper Andersen, er parat til al virakket.

Ørbæk: Et marked gør i sig selv ingen sommer. Men sommeren har hejst flaget i år, og Fyns største folkefest, Ørbæk Marked, gør det samme over tre dage i den kommende weekend. I øvrigt for 39. gang på lige så mange år.

Når formand for festen, Jesper Andersen, så ovenikøbet kan titulere sig Sommer til mellemnavn, så er begge dele sandsynligvis kommet for at blive - både marked og sommer i Ørbæk.

- Det er stort apparat. Men heldigvis er jeg omgivet af erfarne folk, som har været med fra 15 til 35 år. Så der skal nok blive Ørbæk Marked, understreger Jesper Andersen, der har været med til at arrangere det populære marked siden en gang i nullerne.

Sådan hænger det sammen
Ørbæk Marked kan i år opleves fra 13.-15 juli.

Ørbæk Borgerforening har cirka 100 frivillige i gang på markedet, mens 17 østfynske foreninger yder omkring 5000 timers frivillig arbejdskraft.

Formand Jesper Sommer Andersen overtog i fjor posten som formand i Markedsudvalget efter Christian Alexandersen, som i dag er næstformand.

Markedsudvalget er en del af Borgerforeningen, som står bag Ørbæk Marked. Udvalget tæller 26 personer, som har hver deres ansvarsområder under og op til markedet.

Administrativt bøvl

Stregerne til årets marked er forlængst sat, og de mange aftaler med myndighederne- fra beredskabet til Vejdirektoratet - er clearet af og godkendt. De sidste tilladelser til festen er tikket ind i 12. time.

- En tung proces, kalder formanden det seneste halve års ansøgninger til kommune og politi og alle de andre myndigheder.

Hver år skal der ansøges om de lejlighedsvise tilladelser for at afvikle tre dages folkefest på markerne bag det tidligere fjerkræslagteri på kanten af Ørbæk.

Pælene er slået i jorden for at markere alt fra handelsgader til p-pladser og placering af både gynger og karruseller. Og så kan de ellers bare komme an - de anslået godt 100.000 gæster, som hver sommer i juli valfarter til Ørbæk. De fleste ankommer i biler for at slå sig løs på en bar og tør mark uden afgrøder. Men til gengæld med udsigt til hele fire kilometer kræmmerboder, tivoli, koncerter både dag og aften, udstillinger af alt fra lastbiler til modelskibe og opvisninger i tæt på døgndrift.

En velvoksen markedsplads

Der skal være plads til det hele på den 15 hektar store mark, som på en god dag kunne erstattes af mere end 150 parcelhusgrunde. Liguster og udsigt til naboer kommer dog på ingen måder i vejen for en traditionsrig fest, som lagde ud i de spæde 80'ere og kan fejre 40 års jubilæum til næste år. For byudviklingen i Ørbæk peger i andre retninger.

- I de første mange år lå Ørbæk Marked i den nordlige del af byen ved autoophuggeren. Så flyttede den ned til det grønne område ved Firkløverskolen og FAF-hallen. Og så blev der skruet op for gassen på marken, som Borgerforeningen forpagter, fortæller Jesper Andersen, der er formand for både Borgerforeningen og Markedsudvalget, som står bag det årlige Ørbæk Marked.

Rygraden er de omkring 400 kræmmere. Hertil kommer fire store telte spækket med musik og underholdning, over udstillinger og et tivoli.

- Vi favner bredt både musikalsk og på andre kanter og forsøger at have noget for alle aldersgrupper på markedet. Det baserer vi blandt andet på årlige evalueringer fra gæsterne, påpeger Jesper Andersen.

Han er blot en af omkring 1000 frivillige fra de lokale klubber og foreninger på Østfyn, som kaster store del af døgnets timer ind i alt fra at sælge fadøl og smøre sandwich til at ordne toiletter og sørge for at køerne af biler kan få plads på marken. Selv leder han festens gang.

- Vi gør meget for at holde pladsen ren under markedet. Der er mange mennesker og toiletterne skal være rene og affaldet skal væk. Det er vigtigt, understreger han.

5000 foreningstimer

Omkring 5000 foreningstimer lægger de frivillige for at gøre årets folkefest til endnu en fest. Her ligger den første kvarte million kroner i udgifter, som suppleres med et budget til musikken, der lægger yderligere en cirka halv million kroner til. Oven i kommer alt det øvrige, som leje af telte, toiletter, opsætning af scene og strøm.

Men når omsætningen fra tre dages hurlumhej har lagt sig sammen med støvet på marken ved Svendborgvej, så er der sorte tal på bundlinjen til arrangørerne. Omkring en halv million. kroner kanaliseres ifølge arrangørerne ud til Ørbæks bedste, som jo er borgerforeningens vigtigste opgave. Markedet er både fest og pengemaskine.

- Vi er nødt til at udvikle byen og skubbe lidt til politikerne, så de ikke glemmer Ørbæk. Samtidig så udlodder vi også midler til Spil Dansk på plejecentret og andre kulturelle formål i byen samt de årlige fester til jul og sankthans, fortæller Jesper Andersen, inden han gør klar til tre døgn med få timer på langs.

Det bekymrer dog ikke formanden for folkefesten i Ørbæk. Tværtimod.

- Som jeg siger: Gør folk, som de plejer, så skal der nok blive Ørbæk Marked igen i år.

Formand gør klar til folkefesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce