Finder skatte i det gamle slot: Håndværker skal have øjnene med sig

Mens lærling Markus Mortsensen streger op en egebjælke op, snakker murer Kim Nyborg og tømrer René Lærke Christnesen om deres særlige fund på slottet og om at placere en hilsen til fremtidens håndværkere på bygningen. Projektchef Mads Falbe-Hansen (t.h.) fortæller om bestillingen på 11.500 nye, håndstrøgne tagsten. Vestsiden af Kongefløjens tag skal skiftes. Foto: Michael Bager

Finder skatte i det gamle slot: Håndværker skal have øjnene med sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som restaureringshåndværker er det vigtigt at have øjnene med sig, når en fredet bygning som Nyborg Slot skal renoveres. Skjult viden kan komme for en dag.

Nyborg: De fem håndværkere fra byggefirmaet Kopp Sorø A/S, der for tiden er i gang med forprojektet til den kommende restaurering af Nyborg Slot, har alle øjnene med sig, når de færdes rundt på slottet, og når de brækker huller i den fredede bygning.

Holdleder René Lærke Christensen kan - sådan lidt i sjov - fortælle, at han på øverste stokværk i kongens slot fandt en krone.

- Det var en én-krone fra 1977, siger han med et smil.

Men andre fund kan være af større historisk betydning. Kim Nyborg, der er murer på holdet, har i et af hullerne i murværket omkring en af 1500-tals-bjælkerne, der for tiden arbejdes med, fundet tagsten, der er ældre end den type, der ellers er kendt fra Kongefløjen. Tagstenen er af en type, der blev produceret i 1400-tallet. Så også dengang trængte slottet af og til til nyt tag. Og kunne altså senere gøre god genbrugs-gavn som fyld i murværket

Hilsen til fremtiden

Holdet har ikke fundet hilsner fra tidligere generationer af håndværkere på bygning. Det er ellers kendt, at når man er i gang med en større renovering, så blvier dr lagt en hilsen, der ud over navne på håndværkene også indeholde en genstand, der er typisk for den tid, hvor renoveringer sker.

Den har René Lærke Christensen allerede funderet over.

- Jeg er sikker på, at vi placerer en hilsen til kommende generationer af håndværkere fra os. Hvad vi lige skal lægge ved, er ikke afgjort. Måske et usb-stik, siger René Lærke Christensen.

- Mon den kan læses om flere hundrede år? spørger Kim Nyborg.

- Ja, vi har vel endnu udstyr, der kan læse en floppydisk, mener René Lærke Christensen.

11.500 tagsted

Samtidig med forberedelsen til det egentlige restaureringsarbejde på Kongefløjen har Slots- og Kulturstyrelsen også bestilt tagsten til vestsiden af Kongefløjen.

Det skal være håndstrøgne sten, som kun det nordjyske Volstrup Teglværk har folk, der kan fremstille. Så bestillingen lyder på 11.500 tagsten og 200 skotrendesten og nogle toptegl.

Volstrup leverede i 2006 et tilsvarende antal tegl, da Kongefløjens tagflade mod øst måtte lægges om.

- Den tagflade ligger perfekt. Understrygningen holder endnu. Så det var flot håndværk, der belv udført dengang, siger Slots- og Kulturstyrelsens projektchef for slottet, Mads Falbe-Hansen.

Finder skatte i det gamle slot: Håndværker skal have øjnene med sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce