En 59-årig mand blev i marts kendt skyldig i at have haft et seksuelt forhold til sin steddatter, fra da hun var under 12 år. Han blev idømt en forvaringsdom, som han ankede. Mandag begyndte sagen sin gang i landsretten.

Odense/Nyborg: Mandag eftermiddag indledtes en usædvanlig sag i Østre Landsret, Odense. En 59-årig mand, der har boet i Nyborg, har anket den forvaringsdom, han blev idømt tidligere på året. Forvaring er en meget hård straf, der kun gives yderst sjældent i Danmark.

Manden står tiltalt for at have voldtaget og haft samleje med sin steddatter, fra hun var under 12 år gammel og cirka 12 år frem i tiden. Desuden mener anklageren, at han har ladet op mod 30 mænd have sex med steddatteren, og at han har udnyttet sin faderrolle til manipulation og psykisk pres på pigen. De to boede sammen, indtil datteren var 23 år i 2014.

Forvaring

En forvaringsdom er en tidsubestemt internering. Det er en af de strengeste straffe i den danske lovgivning, og gives kun yderst sjældent. Tal fra Danmarks Statistik viser, at det i årene mellem 2006 og 2015 kun skete i 45 tilfælde. Bliver man idømt forvaring, kræver det en retskendelse, hvis man vil prøveløslades. Forvaring kan idømmes i tilfælde, hvor den tiltalte vurderes som særlig farlig for andre mennesker. Udover gerninger som drab og brandstiftelse, viser Straffelovens § 70, stk. 2, at forvaring også kan gives, hvis tre faktorer opfyldes:

1. Vedkommende findes skyldig i voldtægt eller anden alvorlig seksualforbrydelse eller i forsøg herpå.

2. Det efter karakteren af forbrydelsen og oplysningerne om den dømtes person, herunder om tidligere kriminalitet, må antages, at vedkommende er til væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

3. Anvendelse af forvaring i stedet for fængsel findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Kilde: Danmarks Statistik og Straffeloven

Tiltaltes forsvarer, Karoline Døssing Normann, sagde i retten, at han ikke benægter det seksuelle forhold til steddatteren, kun omstændighederne ved det. Mandens egen forklaring er, at han og steddatteren indledte et forhold omkring hendes 16-års fødselsdag. Op til da, nægter han anklagerne om seksuelle forhold. Han har anket dommen, fordi han ønsker frifindelse, eller alternativt en tidsbestemt straf.

Stor sag

Dermed er der lagt op til, at spørgsmålet om forvaring bliver et tema ved landsretten. Sagen forløber over de kommende tre uger ved Retten i Odense. Mandag blev den indledt med en gennemgang af dommen fra byretten og en opridsning af hovedlinjerne ved de retsmøder, der følger de kommende dage.

Tirsdag skal tiltalte give sin forklaring. Retssalen vil få læst hans forklaring fra byretten, og anklageren vil supplere med spørgsmål, som han skal svare på. De efterfølgende dage skal en række vidner høres, enten ved fremmøde eller ved oplæsning af deres tidligere forklaring.

Anklager Anemarie Haahr gjorde også klart, at hun kommer til at fokusere på, om manden har haft en faderrolle over for steddatteren, hvilken slags seksuelt forhold og forhold i øvrigt, de har haft, om han har tvunget hende til sex eller udnyttet hende psykisk, og om han har solgt hende til andre mænd.

Den 9. november falder den endelige dom.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Trods syv års fængsel: Dømt pædofil brød ud i glædestårer

Trods syv års fængsel: Dømt pædofil brød ud i glædestårer

Stor sag slut: Sexforbryder får syv år i stedet for forvaring

Stor sag slut: Sexforbryder får syv år i stedet for forvaring

Havde ingen mistanke: Vidner forsvarer 59-årig mod grove sexanklager

Havde ingen mistanke: Vidner forsvarer 59-årig mod grove sexanklager