Irene Jacobsen og Ann Boch trænede i går deres tirsdagshold for sidste gang i varmtvandsbassinet i Svømme- og Badeland. De to har været trænere i sammenlagt 56 år i Østfyns Handicap Idrætsforening.

Nyborg: Der er ikke noget, der tyder på, at det er fysikken, som kræver, at de to friske damer, Irene Jacobsen og Ann Boch, ikke længere skal være trænere i varmtvandsbassinnet i Svømme- og Badeland i Nyborg Idrætscenter. Trods deres relativt høje alder på 73 og 74 springer de to friske rundt og instruerer holdet af svømmere i det 34 grader varme bassin.

Alligevel er det sidste tirsdag de to står i spidsen for fem af Østfyn Handicap Idrætsforening.

- Der har jo været så mange gode og sjove stunder. Jeg kommer til at savne kursisterne meget, for jeg har altid fået et kick ud af at undervise.

Ann Borch, nu tidligere underviser i varmtvandsgymnastik.

- Vi må jo hellere stoppe, inden foreningen finder på at smide os ud, som Irene Jacobsen forklarer med et smil.

- Der skal unge til i tide, tilføjer Ann Borch.

Irene Jacobsen har været med som træner i 27 år i foreningen, og i går blev hun overøst med afskedsgaver fra sine fire svømmehold.

Ann Boch har været med to år længere - helt fra starten, og har i årevis brændt for varmtvandstræning blandt andet for gigtpatienter. Hun har selv leddegigt og er uddannet fysioterapeut, og selv om hun fra i går ikke længere vil være træner, har hun ikke sagt forvel til foreningsarbejdet for gigtpatienter.

Sammen med andre frivilige er hun i færd med at starte en handicap idrætsforening i Ringe, så arbejdet med træning i varmt vand kan fortsætte her. Med andre ord hun begynder helt forfra, ligesom hun gjorde for 29 år siden.

Østfyns Handicap Idrætsforening blev nemlig til, netop fordi gigtforeningen ønskede et varmtvandsbassin i forbindelse med, at badelandet i Nyborg blev bygget.

- Bassinet blev jo bygget som et badeland for børn, så vi måtte kæmpe for at få vanddybden op. Det lykkedes os at få dem til at lave bassinnet 1 meter og ti dybt i stedet for en meter og fem. Det lykkedes os også at få lavet en ganggrav med en dybde på en meter og 40, husker Ann Boch.

Siden da - i 29 år - har badelandet været reserveret til handicap-idrætsforeningen hver tirsdag og de to trænere har haft mange gyldne stunder med svømmerne, fortæller de.

Altid med et smil

De to trænere Ann Borch og Irene Jacobsen har valgt at stoppe samtidig, så det blev nemmere for foreningen at finde en afløser til alle hold samtidig, men det er ikke uden vemod de to pakker badedragter og svømmehætter sammen for sidste gang. 

- Der har jo været så mange gode og sjove stunder. Jeg kommer til at savne kursisterne meget, for jeg har altid fået et kick ud af at undervise, fortæller Ann Borch, der stadig selv vil gå til svømning i varmt vand. Det bliver blot i Svendborg Svømmehal, der ligger tættere på hjemmet på Tåsinge.

- Folk bliver glade, når de kommer i vandet, og det smitter. Der opstår mange venskaber på tværs, og der er bemærkelsesværdig lidt snak om sygdom og dårligdom, selv om de fleste, der kommer her jo har skavanker. Men det her er ikke behandling, men træning i en forening, og det kan vi godt mærke, siger Irene Jacobsen.

De to vellidte svømmetrænere giver nu stafetten videre til en ny og yngre træner, fysioterapeut Ditte Andreasen, oplyser kasser i Østfyns Handicap Idrætsforening, Lone Wilhelmsen.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.