Farsbrød og fællesskab

Ingeborg Hansen og Margrethe Larsen ordner jordbær til desserten.
Foto: Brian Karmark

Farsbrød og fællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboerne på Plejecentret Egevang kan selv. De laver alt fra amerikanske pandekager til græske frikadeller

ULLERSLEV: Smørret syder og bobler i stegepanderne, og duften af stegte hakkebøffer breder sig rundt til beboerne i afsnittet "Skoven" på Egevang. Imens er de først lige gået i gang med at lave mad nede i "Sansehaven". For spisetiderne kommer sig nemlig ikke så nøje på Plejecentret Egevang. Nøgleordet er fleksibilitet, og maden skal duftes, mærkes, smages og helst laves af beboerne selv.

- Maden betyder rigtig meget for de ældre. Vi lader dem beholde deres oprindelige funktioner ved at lade dem lave deres egen mad. Og det giver selvtillid, fortæller centerleder Dorete Trøjgaard.
Leve og Bo koncept på Plejecentret Egevang i Ullerslev, hvor beboerne selv er med til at lave mad
Leve og Bo koncept på Plejecentret Egevang i Ullerslev, hvor beboerne selv er med til at lave mad
Foto: Brian Karmark

Frivilligt fællesskab

Plejecentret Egevang har siden april været med i et "leve og bo"-projekt, hvor de 29 beboere selv skal medvirke i de daglige gøremål i det omfang, de selv har lyst. Det er nemlig helt frivilligt. Man kan også bare kigge på eller sidde og hygge rundt om bordet, indtil maden er klar.

En af dem, der dog næsten altid melder sig til at lave mad, er 83-årige Margrethe Larsen fra "Sansehaven". Hun er generelt en ansvarlig dame. Under strejken var det således hende, der dagligt sørgede for at dække bord og lave kaffe til alle sine medbeboere.

Forklæde og fars

I dag finder vi Margrethe Larsen med forklæde og fars mellem hænderne. Hun smiler forsigtigt til os, mens hun former fire farsbrød i en bradepande.

Ved siden af hende er Villy Hansen ved at hakke persillen til kartoflerne. Sosu-assistent Connie Jensen må dog lige minde ham om, at knivene i sådan en persillehakker ikke er noget at spøge med.

Desserten består af jordbær med fløde, og 93-årige Ingeborg Hansen vil gerne være med til at skylle og pille de duftende bær.

Oldekolle

Centerleder Dorete Trøjgaard ser Egevang som et kollektiv for ældre mere end et plejehjem - et oldekolle.

- De kommer hinanden ved på en helt anden måde, og der er altid nogen i køkkenet. Det skaber en familiær og hyggelig atmosfære, fortæller hun.

Og selvom Egevang er et plejecenter for ældre, er det ikke kun hakkebøf og farsbrød, der serveres. I weekenden laver beboerne brunch med amerikanske pandekager og frugt. Og snart er der mexikansk tema.

Mulighederne er mange - og det samme er valgene.

- En del af konceptet er en høj grad af selvbestemmelse. De bestemmer selv, hvornår de vil i bad, og hvornår de vil spise morgenmad, fortæller Dorete Trøjgaard,

Og det giver selvtillid hos beboerne at mærke, at de stadig er selvkørende og selvbestemmende.

Margrethe Larsen er nu blevet færdig med de fire farsbrød. Med sine spinkle arme løfter hun den tunge bradepande ind i ovnen, og snart kan hun atter engang glæde sig over, at hun selv har været med til at lave maden. Til september skal Egevang dog ikke regne med hende. Da er hun nemlig i sommerhus ved Vesterhavet sammen med fire andre damer fra Egevang.

Farsbrød og fællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce