En hyldest til Prins Henrik

Mogens B. Lange, næstformand i Fonden for Nyborg Fæstning (i modten) byder regentparret velkommen på Dronningens Bastion. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

En hyldest til Prins Henrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Mogens Bjerrisgaard Lange, pensioneret direktør for Danske Bank, Nyborg, Skræddergyden 3, Nyborg

Den 2. juni 2009 besøgte Regentparret Nyborg ved et flot tilrettelagt program af Nyborg kommune med borgmester Jørn Terndrup i spidsen.

Hovedmotivet til at opfordre Regentparret til at besøge Nyborg og jo gerne med anløb af "Kongeskibet Dannebrog" var, at Nyborg Kommune ville markere 350 års dagen for Slaget ved Nyborg den 14. november 2009. Det var 38 år siden, at Nyborg sidst havde royalt besøg - det var i 1971, hvor Dronning Ingrid og Kong Frederik IX var på besøg.

Kongehuset bekræftede besøget, og der blev planlagt et flot program for Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsen med velkomst i byrådssalen, besøg på Nyborg Slot, Nyborg Voldspil og Nyborg Fæstning og et par virksomhedsbesøg.

Jeg var næstformand for Fonden Nyborg i perioden 1995 til 2010 og mødte Prins Henrik første gang ved frokosten på Hotel Nyborg Strand, hvor jeg og min kone havde fornøjelsen at være gæst ved Prins Henriks frokostbord. Har var munter og snakken gik ganske ubesværet.

Hovedretten var Allegaard Kylling m. rabarberkompot og salat m. flødedressing. Serveret m. forårsgrøntsager, nye østfynske kartofler og kyllingeskysauce.

Her demonstrerede Prins Henrik sit høje kulinariske niveau og uhøjtidelige væremåde, idet han spurgte tjeneren, om køkkenet ikke havde kyllingerumpe (det parti på et dyr der sidder mellem ryggen og bagbenene iflg. Den danske Ordbog). Tjeneren gik til køkkenet og bekræftede, at det havde det, så ca. 10 min efter kom tjeneren ind med kyllingerumpe på en tallerken og serverede.

Prins Henrik spiste kyllingerumpen som ekstra tilbehør med fornøjelse og sagde så til bordets gæster:

"Det smager dejligt, det skal De prøve".

Jeg havde planlagt regentparrets besøg på Dronningens Bastion efter frokosten og havde værtsrollen.

Programmet var:

  1. Indvielse af Fæstningsfondens nye kanon - som skal opstilles på Prins Carls Bastion - ved broen ved Ravelinsvej
  2. Opleve "Tappenstregen"
  3. Kort fortælling om vandtårnet på Dronningens Bastion
  4. Overvære skydning med en af Fondens Nyborg Fæstnings "Saluteringslaug" s skydning med én af vore 18 pds kanoner
  5. Se kanonerne og hilse på soldaterne i Fondens "Saluteringslaug" i en tro kopi af uniformer fra 1792.

Her mødte jeg Prins Henrik for anden gang. Jeg var forberedt men jo noget nervøs ved at skulle instruere Regentparret i at indvie Nyborg Fæstningsfonds nye kanon på Dronningens Bastion.

Jeg husker Prins Henrik som en utrolig positiv og imødekommende person overfor vores ønske at regentparret i fællesskab skulle trække i hver sin ende af en silkesnor for at løsne en sløjfe bundet om kanonrøret.

Bagefter førte jeg dem til Vandtårnet på Bastionen med Tappenstregen i spidsen med trommer og fløjter.

Her fortalte jeg om renoveringen af Vandtårnet sponseret af A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers fond til almene Formaal.

Der blev affyret et skud fra én af Fondens store 18 pds. Kanoner, hvorefter regentparret hilste på "Saluteringslaugets " medlemmer og deres trosmadammer på Bastionen ved de 4 gamle kanoner.

De virkede meget positive og nærværende.

Samme aften var min kone og jeg inviteret til Souper på Kongeskibet Dannebrog, der lå for anker i Østerhavnen.

På et tidspunkt kom en officer hen og nævnte for mig, at H.K.H. Prins Henrik gerne ville se os ved sit bord i én af salonerne og vi blev ført derhen af den pågældende officer. Her fik jeg igen lejlighed til at tale med Prins Henrik og uddybe Nyborgs og Fonden Nyborg Fæstnings historie.

Der blev også lejlighed til at sige tak til Prins Henrik for hans indsats som Protektor for Fonden For Nyborg Fæstning.

På et tidspunkt satte Hendes Majestæt Dronningen sig også ved bordet for en stund.

Mens vi talte sammen, kom der pludselig en trio bestående af daværende ceremonimester Christian Eugen-Olsen, biskop over Fyns Stift Kresten Drejergaard og én mere. De spillede bla. gode gamle jazz-numre, og alle var fornøjede.

Sidste gang, jeg mødte H.K.H. Prins Henrik, var, da Hofmarskallen i brev den 26. november 2009 inviterede Fonden For Nyborg Fæstning til lykønskningskur på Christiansborg Slot den 6. januar 2010 kl. 12.00. Påklædning kjole og hvide handsker. Det besluttedes, at jeg som næstformand skulle repræsentere Fonden.

Det var en uforglemmelig oplevelse, hvor jeg havde nogle minutter alene med Regentparret og Tronfølgerparret og udvekslede nogle ord om Fonden Nyborg Fæstnings virke.

Jeg vil altid mindes Prins Henrik som en glad, humoristisk og imødekommende person.

Æret være Prinsens minde.

Da de store kanoner på Dronningens Bastion blev fyret af, lød advarslen: Hold jer for ørerne! Foto: Peter Leth-Larsen
Da de store kanoner på Dronningens Bastion blev fyret af, lød advarslen: Hold jer for ørerne! Foto: Peter Leth-Larsen
Prins Henrik indvier en ny kanon, indkøbt af Fonden for Nyborg Fæstning. Privatfoto
Prins Henrik indvier en ny kanon, indkøbt af Fonden for Nyborg Fæstning. Privatfoto
Mogens B. Lange og hustru, Aase, på vej til souper om bord på kongeskibet Dannebrog, siodste punkt under regentparrets officielle besøg i Nyborg 2. juni 2009. Privatfoto
Mogens B. Lange og hustru, Aase, på vej til souper om bord på kongeskibet Dannebrog, siodste punkt under regentparrets officielle besøg i Nyborg 2. juni 2009. Privatfoto

En hyldest til Prins Henrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce