Én gang Guldkysten ...

Guldkysten er sommerliv på første parket. Og Niels Urban Sørensen er en af dem, der har nydt det hele lige siden starten i begyndelsen af 60'erne.
Foto: Sonnich Jensen

Én gang Guldkysten ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fleste af familierne i sommerhusområdet har været her siden starten i 60'erne

SLUDE STRAND: Det ligner Paradis på sådan en sommerdag. Foran Storebælt med udsigt, der spænder fra Langeland over Storebæltsbroen og Slipshavn til havnefronten i Nyborg.

Mod nord Kajbjergskoven og bagved en lille mark, der ikke er dyrket i år og derfor er fyldt med røde valmuer.

Ikke underligt, at folk er glade for sommerhusene ved Guldkysten. Og glade må de være, for hovedparten af de 16 sommerhuse er stadig beboet af de familier, der omkring 1960 købte en firkant jord på 75 gange 16 meter ned mod stranden af gårdejer Jørgen Kroer.

Den første

Slagtermester Niels Urban Sørensen fra Nyborg var den allerførste, der slog en handel af med gårdejeren.

Der havde været talt om en pris på 6000 kroner, men gårdejeren ville have 10.000, da det kom til stykket. For overprisen kunne køberne så få en klausul på, at der ikke blev bygget sommerhuse på marken bag den første række strandgrunde.

Sådan blev det, og den lokale avis konstaterede i en overskrift: "Dyre, men dejlige sommerhuse i en ny by syd for Nyborg".

Små huse

I dag ejes huset af slagtermesterens søn, der også hedder Niels Urban Sørensen. Han var seks år, da familien købte strandgrunden, og kan huske Guldkystens spæde start:

- Vi begyndte med at bygge et meget lille træhus på grunden. De fleste byggede huse, der mindede om et kolonihavehus, men andre var lidt længere om at komme i gang og havde bare et telt på grunden til at begynde med, fortæller Niels Urban Sørensen.

- Men efterhånden kom der huse på alle grundene, og jeg fik nogle fantastiske somre ved stranden.

- Min mor var ligesom de fleste dengang hjemmegående. Så både vores familie og de fleste andre hernede flyttede ud i sommerhuset i sommerperioden. Så kørte fædrene frem og tilbage til arbejde, mens vi bare kunne nyde det hele sommerferien.

Mange af de nybagte sommerhusejere var nogenlunde jævnaldrende - og det betød, at der var en masse børn i de 16 sommerhuse i det lille nybyggerkvarter.

- Og vi havde jo fantastiske muligheder for at lege ved stranden og i skoven, husker Niels Urban Sørensen.

- Der var og er et godt sammenhold, men det har aldrig været sådan, at folk hernede har siddet lårene af hinanden.

- Vi børn var sammen hele sommeren. Men vi besøgte aldrig hinanden om vinteren, siger Niels Urban Sørensen.

Ikke high society

De fleste af landliggerne ved Slude Strand var odenseanere, og ifølge Niels Urban Sørensen var det ikke high society, der befolkede Guldkysten, selv om den almindelige arbejder ikke boede i sommerhus i starten af 60'erne.

Guldkysten

Niels Urban Sørensen mener, at navnet "Guldkysten" til at begynde med var noget, folk kaldte området på grund af den svimlende pris på 10.000 kroner pr. grund. Senere tog ejerne selv navnet til sig, og deres grundejerforening hedder Guldkysten.

I dag er det mange af Niels Urban Sørensens legekammerater fra barndommen, der ejer husene.

Ifølge en hurtig sammentælling er syv af de 16 huse i dag ejet af 2. generation. Kun fem-seks huse er solgt og overtaget af familier, der ikke har hele historien om Guldkysten med i rejsetasken.

De fleste af husene er stadig ganske beskedne, selv om der er bygget ud og forbedret de fleste steder, og et enkelt helt nyt hus er der også.

Én gang Guldkysten ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce