Skonnerten Zuversicht af Kiel stævner mod Nyborg for at fejre sin 110 års fødselsdag

Nyborg: Den 3. september 1905 løb skonnerten Else af stablen fra Fløystrup & Smiths skibsværft i Nyborg.

Det var bygget til den lokale "stenkonge", stenfiskeren N.P. Nielsen, og sejlede med Nyborg som udgangspunkt frem til 1914.

Derefter har skibet levet en meget omskiftelig tilværelse med mange ejere.

Men til sommer vender det tilbage til Nyborg for at markere 110-års dagen.

I den forbindelse efterlyser de nuværende tyske ejere Verein Jugendsegeln i Kiel familier, der har tilknytning til Elses historie.

- Ejerne er i forbindelse med fødselsdagen interesseret i at møde eventuelle efterkommere fra værftet, fra min oldefar, fra Stenkongen og andre, der kan bidrage med information om skibets historie og Nyborgs skibsfartshistorie i det hele taget, siger Kasper Lein Jensen.

Han bor i Fjordparken i Nyborg og har haft kontakt til de tyske ejere, Verein Jugendsegeln i Kiel gennem flere år. Hans oldefar, Lars Peter Henrik Jensen - kaldet "Skipper-Jensen" - var kaptajn på skibet, frem til 1914. Og flere af hans efterkommere bor stadig i byen og har tænkt sig at møde op, når Else - eller Zuversicht - lægger til kaj.

En del af historien om stenfiskerskonnerten Else er samlet på Lokalhistorisk Arkiv og Kasper Lein Jensen ved da også så meget selv, at skibet efter 1914 blev købt af familien Kold fra Lohals, der brugte det i mange år frem.

Zuversicht har besøgt Nyborg flere gange, mens det under forskellige tyske ejere har sejlet med børn og turister.

Planen er, at Zuversicht holder åbent skib i Nyborg søndag den 19 juli fra klokken 10.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.