Elever får hjælp til rygestop


Elever får hjælp til rygestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYBORG: Forbud, moralprædiken og skræmmekampagner er noget der ligger Nyborg Efterskole fjernt.

Men forstander Keld Schmidt vil heller ikke stå med hænderne i lommen og se på, at mange af eleverne starter deres rygekarriere under hans vinger.

Sammenlignet med folkeskolerne er der nemlig omkring seks procent flere rygere på landets efterskoler. Og det er seks procent for mange, mener Keld Schmidt.

Derfor har han sammen med en anden lærer på skolen taget uddannelsen som rygestop-vejleder gennem Kræftens Bekæmpelse. Og siden august 2003 har de sammen tilbudt eleverne et frivilligt kursus i at kvitte smøgerne.

Det foregår på den måde, at eleverne mødes i grupper med vejlederen en gang om ugen. Her bliver der lagt individuelle planer for, hvordan de begrænser rygningen eller helt stopper. Eleverne bakker så bagefter op om hinandens målsætninger og deler deres personlige erfaringer med gruppen.

Hjælp bedre end forbud

- Jeg synes kun, at man eksporterer problemet med rygning ved at gå ind og lave restriktioner og forbud for eleverne. I stedet vil vi gerne spille en mere aktiv rolle i at hjælpe de unge til en sundere livsstil, siger Keld Schmidt om baggrunden for at starte rygestop-kurser samtidig med, at eleverne stort set må ryge overalt på Nyborg Efterskole.

Han vurderer, at rygerne på skolen udgør omkring 30-40 procent af eleverne.

- Det tal er simpelthen for højt. Men vi ved også, at mange elever netop vælger skolen, fordi vi ikke har rygeforbud, siger Keld Schmidt.

Hans mål er at nå ned på 22 procent rygere på efterskolen, men indtil videre har rygestopkurserne ikke haft den store effekt.

Ved juletid var fem ud af 13 elever stoppet helt. Men Keld Schmidt har hørt i krogene, at de fleste er startet igen.

- Det er vanskeligere, end jeg troede, fordi rygningen spiller en utrolig stor rolle i elevernes sociale liv. Men mange har sat forbruget ned, og det er jeg godt tilfreds med, siger Keld Schmidt.

Han har langtfra tabt gejsten, og arbejder for tiden på en større rapport om sine erfaringer med rygestop for efterskoleelever. En rapport, som han håber vil inspirere andre efterskoler til at starte lignende initiativer.

Elever får hjælp til rygestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce