Ekspert: Lær jeres børn at kende

Mange lyttede intenst til foredraget, som Nyborg Ungdomsskole havde arrangeret i kølvandet på den ulykkelige hændelse i Ullerslev, hvor en 18-årig mand døde af en overdosis.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ekspert: Lær jeres børn at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Op mod 300 forældre, unge og andre interesserede mødte op til rusmiddelmøde på Borgeskovskolen

- Sæt jer ind i det her. I skal vide, hvad det er for en verden, de unge færdes i, sagde misbrugsekspert Henrik Rindom, da han i torsdags holdt foredrag på Borgeskovskolen.

- Det er vigtigt, at de unge ved, at der er tavshedspligt på skadestuen. Hvis nogen har det dårligt, skal de komme med det samme, sagde Rindom til de unge fremmødte.

Anledningen til, at Nyborg Ungdomsskole arrangerede foredraget, var den ulykkelige hændelse fra Ullerslev, hvor en 18-årig mand døde af en overdosis. Den sag har påvirket mange i nærområdet.
Henrik Rindom talte uafbrudt i en time om, hvordan stoffer påvirker mennesker, og hvorfor de er så vanedannende. Næsten 300 var mødt op for at høre hans foredrag.
Henrik Rindom talte uafbrudt i en time om, hvordan stoffer påvirker mennesker, og hvorfor de er så vanedannende. Næsten 300 var mødt op for at høre hans foredrag.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Som at være sulten

Henrik Rindom, der er overlæge og misbrugsekspert fra Hvidovre Hospital, fortalte de op mod 300 fremmødte om både den fysiologiske del af et misbrug, men også om den menneskelige del.

Men hvorfor bliver nogle afhængige af stoffer?

- Det er det samme som at blive sulten, forklarede Rindom.

- I hjernen sidder et belønningscenter, som bliver tilfredsstillet, når maven får noget at spise.

-Det er det samme, når hjernen mange gange nok har oplevet at blive tilfredsstillet med stofferne, bortset fra at stoffer virker tusinde af gange bedre. Så bliver man helt rolig og afslappet, forklarede eksperten.

Rindom forklarede også, at det er meget forskelligt, hvordan kroppen reagerer på stoffer.

Hvor nogle vil have en dårlig oplevelse eller en kun en halvt om halvt god oplevelse med stofferne, så er det nok til, at de ikke gider prøve igen.

Men så er der en gruppe af unge, der vil opleve, at stofferne giver dem en fantastisk fornemmelse indeni.

- Og det er dem, vi skal være ekstra opmærksomme på, forklarede Rindom.

Lever i en anden verden

Henrik Rindom forklarede, at han under en undersøgelse, hvor han tog urintest på et pigetoilet i København, havde testet en ung pige positiv for tre forskellige stoffer.

Hun forklarede ham, at hun ikke havde set nogen have det dårligt og kun havde oplevelser med selv at have det sjovt.

- De unge lever i en anden virkelighed. De ser kun, at deres venner har det sjovt. Og det er da klart, for dem, der har det dårligt, de ligger ude på hospitalet hos mig, sagde Rindom.

Livsfarligt at blande

Misbrugseksperten forklarede, at det er farligt, når de unge blander forskellige rusmidler.

- Der er sløvende og opkvikkende stoffer, i de unges sprog kaldet "upper" og "downer", som kan være livsfarlige at blande.

- Har man for eksempel drukket lidt mange øl eller røget hash, som er sløvende rusmidler, så begynder man at blive træt. Så bliver man overtalt til at tage en bane amfetamin, som er opkvikkende, altså en "upper", forklarer eksperten.

Dette kan altså være en livsfarlig kombination.

Bekymrede forældre kan måske have trang til at tage en test på deres unge mennesker for at se, om de har taget stoffer, men denne idé er Henrik Rindom ikke stor tilhænger af.

- Der er mange stoffer i det, vi omgiver os med til hverdag, som kan give et positivt resultat på sådan en test, også kaldet et falsk-positivt resultat.

- For eksempel kan høfeber-medicin krydsreagere med amfetamin, og 10 gram blå birkes kan give et positivt resultat på en herointest, da birkes jo kommer fra opiumfrø.

- Og ingen bliver høje af at junke frøsnappere, forklarede eksperten.

Ekspert: Lær jeres børn at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce