Ekspert: Den tamilske drøm handler om prestige

Socioøkonomisk status er en afgørende prioritet for mange tamilere. Det mener sociologen Edyson Rajanayagam. Arkivfoto: Galyna Andrushko

Ekspert: Den tamilske drøm handler om prestige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et godt arbejde er lig med et godt ry i det tamilske miljø. Det fortæller den tamilske sociolog Edyson Rajanayagam. Han mener, at tankegangen udspringer af situationen på Sri Lanka.

En stor del af forklaringen på, at tamilerne klarer sig så godt på arbejdsmarkedet i Danmark, handler om, at det tamilske samfund er præget af konkurrence. Man spejler sig i hinanden og vil meget nødigt være den, der halter efter.

Det mener i hvert fald sociologen Edyson Rajanayagam, der selv har tamilsk baggrund. Ifølge ham bunder de flotte integrationstal i, at tamilske flygtninge tog en speciel mentalitet med sig fra hjemlandet:

- Det er noget kulturelt. Også i de lokale samfund på Sri Lanka har der altid været en ekstrem grad af konkurrence, hvor man jagter personlig status. Det gælder om, at man skal have sit eget hus og egen bil og så videre. Det er det, den tamilske drøm handler om. Man skal vise, at man tjener godt, for så bliver man accepteret af det omkringliggende samfund, forklarer han.

Videre til næste generation

Generelt har god status og godt ry stor betydning for de fleste tamilere. På Sri Lanka er en del af det bundet op på kastesystemet, hvor befolkningsgrupper er inddelt efter deres status i landet. Kastetankegangen findes også blandt tamilere i Danmark, men til gengæld har tamilerne bedre muligheder at avancere på uddannelses- og jobfronten, end de havde på Sri Lanka.

I hjemlandet havde tamilerne længe ikke samme vilkår som singaleserne, der udgør majoriteten i landet. I Danmark kan man ganske vist ikke bryde ud af sin kaste, men succes på arbejdsmarkedet giver alligevel mulighed for social mobilitet. Ifølge Edyson Rajanayagam har mange tamilere set det som en chance:

- Når man kommer til et fremmed land, har man ikke noget i baggagen. Det kan godt være, at de ældre har en uddannelse, men det har været svært for dem at bruge i Danmark, så mange har taget ufaglærte jobs og været interesserede i, at deres børn skulle klare sig endnu bedre, siger han og fortsætter:

- De har opfordret børnene til at passe deres skole og uddannelse. Det handler i bund og grund om den store konkurrencementalitet. Hvad den ene gør, skal den anden også. Det er med til at drive tamilerne fremad. Bagsiden er selvfølgelig, at man ser ned på dem, der har en lav uddannelse eller måske slet ikke har nogen, siger Edyson Rajanayagam.

Ekspert: Den tamilske drøm handler om prestige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce