Ejere kræver privat sø renset

Hindemae Sø skal reddes. Og det er kommunen, der skal betale oprensningen, mener Steen Normann (forrest). Han er talsmand for den gruppe af lodsejere, der går til byrådet med kravet.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ejere kræver privat sø renset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Myndighederne har placeret affald på vores ejendom, siger lodsejere ved Hindemae Sø

ULLERSLEV: Den, der sviner, skal betale for oprydningen.

Derfor skal kommunen betale for oprensning af den privatejede Hindemae Sø ved Ullerslev.

- Vi har nu fået samlet alle nødvendige dokumenter til puslespillet. Det viser os, at vi har en god sag, siger Steen Normann, talsmand for de syv lodsejere, der rejser kravet over for Nyborg Kommune.

Fyens Stiftstidende har tidligere omtalt sagen. Dengang var myndighederne ikke umiddelbart indstillet på at agere.

Ejerne af Hindemae Sø har i mellemtiden gennem aktindsigt fået vished for, at forureningen af deres sø stammer fra den mark, hvor mejeriet i Ullerslev gennem mange år udledte spildevand fra produktionen.

Den daværende Ullerslev Kommune tillod fra midten af 1980'erne, at spildevandet blev ledt ud i en lagune på marken. Tanken var, at naturen selv ville klare de næringsstoffer, der var i spildevandet. Marken ligger 800 meter fra Hindemae Sø, men næringsstofferne er via en grøft endt i søen.

Først for et par år siden blev mejeriet koblet til det offentlige spildevandssystem.

Søen ved at forsvinde

Hindemae Sø på 1,8 hektar er i dag i fare for helt at forsvinde. De mange års tilførsel af næringsstoffer har medført kraftig tilvoksning af søen. I dag er der nogle steder op til fem-seks meter bundslam. som også er meget næringsholdigt.

- Vi ofrer selv mange tusinde kroner årligt på bare nogenlunde at holde liv i søen, siger Steen Normann.

Blandt andet koster et beluftningsapparat i søen 100 kroner i el i døgnet. Apparatet giver søen kunstigt åndedræt. Søejerne kæmper på anden måde for at holde liv i søen. De høster jævnligt grøde for at fjerne nogle af næringsstofferne.

- Vi magter altså ikke at hamle op med tilvæksten, siger Steen Normann.

Affald hældt ud

Skal søen ikke gro til, er eneste løsning at fjerne slammet. Det har søejerne ikke råd til selv af gå gjort.

- Det er kostbart. Et slag på tasken omkring fem millioner kroner. Ullerslev Kommune undersøgte det for nogle år siden. Da var prisen 3,5 millioner kroner, siger Steen Normann.

- Men vi vil ikke finde os i, at andre på den måde har hældt affald ud på vores ejendom. Når det er kommunen, der sin tid gav lov til det, så må det også være kommunen, der betaler for at få renset op.

- Det her går ud over værdien af vores ejendomme. Vi købte jo i sin tid, fordi husene lå ned til en idyllisk, lille sø. Så søen skal bevares som sø.

Lodsejergruppen beder derfor politikerne i Nyborg Kommune om at tage affære.

Det er søejernes plan A. Steen Normann afslører, at der også er en plan B.

- Vi anser vores materiale for at være tilstrækkeligt til, at vi kan gå rettens vej, hvis byrådet afviser at gå ind i sagen, siger han.

Ejere kræver privat sø renset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce