Efterskole-elever på fri fod efter røveriforsøg: - Sådan en chance får I ikke igen

Tre drenge på 15 og 16 år planlagde at "rulle nogen", mens de opholdt sig på deres skole, Efterskolen ved Nyborg. De lykkedes ikke med deres plan, men blev senere samme nat arresteret af Fyns Politi. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Efterskole-elever på fri fod efter røveriforsøg: - Sådan en chance får I ikke igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre 15-16-årige drenge fra Efterskolen ved Nyborg blev onsdag idømt syv måneders betinget fængsel i Retten i Svendborg. Drengene overfaldt og forsøgte at bestjæle to kvinder i Nyborg kort før jul.

Nyborg: - Nu skal jeg ikke være formanende, for jeg er sikker på, at I har lært noget af at sidde i varetægtsfængsling. Men jeg vil sige, at I skal ikke forvente at få sådan en chance her igen.

Sådan advarede dommer Rasmus Aggersbjerg Kristensen, mens han så direkte på de tre drenge på 15 og 16 år, som han netop havde givet en betinget straf på syv måneders fængsel til hver især. Det skete onsdag eftermiddag, hvor Retten i Svendborg fandt drengene skyldige i forsøg på røveri og tyveri.

Trioen modtog dommen i stille jubel. De krammede deres forældre og havde store smil på læberne. Det skyldes, at de nu selv kan sørge for, at de ikke skal sidde mere i fængsel end de fem uger i varetægt, de allerede har afsonet. Hvis de ikke begår kriminalitet det kommende år og tilpasser sig en række andre vilkår, kan de fortsætte deres almindelige liv.

Retten fandt det ellers bevist, at de tre drenge havde forsøgt at begå røveri mod en ældre dame og kort efter prøvet at bestjæle en anden kvinde. Begge hændelser skete natten mellem den 16. og 17. december i Nyborg, hvor drengene gik på efterskole sammen.

Anklager Tine Friis havde lagt op til at give de unge mennesker et års ubetinget fængsel, men dommeren og de to nævninge fandt det formildende, at de tiltalte er under 18 år, at ingen af dem er tidligere dømt og at alle tre har gode personlige forhold.

Udvalgte "nemme" ofre

I retten var der langt hen ad vejen enighed om, hvad der var sket mellem den 16. og 17. december. Også blandt de tre tiltalte.

Om aftenen den 16. december opholdt drengene sig sammen på Efterskolen ved Nyborg. De kedede sig og begyndte derfor at gejle hinanden op. Der blev tale om, at de skulle "rulle nogen". For at få penge til cigaretter og tøj.

- Vi ville skabe lidt sjov. Vi fik kørt hinanden op i en stemning, hvor der skulle ske noget, forklarede den ene af drengene.

Det endte med, at de tre sammen forlod efterskolen. Med sig tog de et bat, og på deres vej fyldte de en stor spand med vand på tankstationen Circle K. En af drengene havde set videoer på YouTube, hvor folk fik kastet vand over sig.

Drengene ville finde et "nemt offer" - helst en ældre eller beruset person. Derfor ventede de omkring to timer ved Nyborg Station, før det første offer viste sig. Det blev en ældre dame, der ankom med toget fra København.

Gerningsmændene passede hende op, da hun var ved at stige ind i sin bil. De kastede litervis af vand over hende. Derefter forsøgte de at få hende til at udlevere sin pung, men hun nåede at flygte ind i sin bil. Drengene slog og sparkede mod bilen, mens kvinden sad bag rattet. Hun blev desperat og forsøgte at køre fra stedet. Ruderne var imidlertid så isede, at kvinden endte med at køre ind i en hæk, da hun prøvede at komme væk.

Drengene løb fra stedet, og kort efter gennemsøgte de en ulåst bil, hvorfra de stjal en hammer. Få minutter senere udså de sig et nyt offer på Lindevej. En beruset kvinde, der var på vej hjem fra fest. En af drengene spurtede mod hende og forsøgte at flå hendes taske ud af hånden på hende, men kvinden strittede imod. Det førte til, at hun endte på jorden og fik blodtud. Kvinden søgte tilflugt i et hus, og drengene stak af. Samme nat blev de alle anholdt af politiet.

- Jeg har aldrig prøvet sådan noget her før. Det var ubehageligt, efterrationaliserede en af de unge gerningsmænd under sin afhøring.

I retten slog alle tre gerningsmænd fast, at de fortrød deres handlinger.

Ude af efterskolen

På Efterskolen ved Nyborg har forstander Keld Schmidt ikke meget lyst til at tale om de tre dømte. Men han slår fast, at ingen af dem går på skolen længere:

- Vi blev enige med forældrene om, at de stoppede. Det var der slet ingen diskussion om. Det var forældrene helt med på. Selvfølgelig var det sådan, siger Keld Schmidt.

- Vi er rystede over deres opførsel, som ingen steder hører hjemme, så vi er naturligvis tilfredse med, at de ikke kommer på skolen mere, konstaterer han.

De tre drenge kommer fra forskellige steder i landet og er hver især blevet indskrevet på nye skoler. Rettens dom betyder, at de får mulighed for at begynde i deres nye klasser med det samme.

Efterskole-elever på fri fod efter røveriforsøg: - Sådan en chance får I ikke igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce