Efter usikkerhed om folkets park i Strandvænget: Kommunen overtager det 93.000 kvm grønne område

Strandvængets store parkanlæg med udsigt med udsigt over Storebælt kommer nu på Nyborg Kommunes hænder. Arkivfoto: Robert Wengler

Efter usikkerhed om folkets park i Strandvænget: Kommunen overtager det 93.000 kvm grønne område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Kommune overtager 160.000 kvadratmeter grønt område midt i omstridt boligbyggeri ved Skaboeshusevej. - Parken i Strandvænget bliver bevaret, som den er nu, lover udvalgsformand.

Nyborg: På trods af et massivt boligbyggeri i området, tyder alt nu på, at et af Nyborgs mest populære udflugtsmål bliver bevaret i sin nuværende form.

Planer om at bygge 250 boliger ved Skaboeshusevej har skabt usikkerhed om parken i Strandvænget. Men den agter Nyborg Kommune nu at fjerne ved at overtage det 93.000 kvadratmeter store, grønne område.

Og overtagelsen af den store grund med den enestående beliggenhed ud til Storebælt bliver ledsaget af et politisk løfte om, at parken så vidt muligt bliver bevaret, som den er i dag.

- Det kan godt være, vi kan blive nødt til at fælde et par syge træer og flytte nogle gæs. Men parken forbliver, som den er nu, siger formanden for Nyborg Kommunes teknik- og miljøudvalg, Per Jespersen (S).

Parken i Strandvænget
Parken i Strandvænget i Nyborg blev anlagt sideløbende med byggeriet af den store institution for fysisk og psykisk handicappede.Institutionen blev bygget i beton og jern - i såkaldt "brutalistisk" stil - i årene 1968-1972 og regnedes dengang for at være meget moderne.

Det blev fra starten bestemt, at der skulle være offentlig adgang til den store park i området.

Gennem godt 40 år lykkedes det institutionens ledende gartner, Svend Lund Nielsen, at udvikle parken og skabe et grønt åndehul, der både stod i kontrast til og gik godt i spænd med det store betonbyggeri.

I 2014 blev det oprindelige "Strandhøj" sat til salg. Region Syddanmark måtte konstatere, at institutionen ikke længere kunne leve op til tidens krav.

I 2017 meldte byggekonsortiet 5E Byg sig som køber af bygningerne og den store grund lige ud til Storebælt.

Konsortiet, der siden har ændret navn til Strandhøjen A/S, vil opføre et blandet boligbyggeri med et samlet boligareal på 26.000 kvadratmeter.

I forbindelse med vedtagelsen af den endelige lokalplan for området overtager Nyborg Kommune et parkareal på 9,3 hektar.

- Vi bestemmer

Parken i Strandvænget ligger midt i det område, hvor konsortiet Strandhøjen A/S står bag et blandet boligbyggeri med alt fra enkeltstående villaer til lejligheder i op til fem etager.

Parken er omfattet af den lokalplan, der fastlægger rammerne for omfanget og placeringen af boligbyggeriet "Strandhøjen".

Men med den vigtige tilføjelse, at Nyborg Kommune nu altså overtager parken.

- Der er ikke længere grund til at være nervøs for, hvad bygherren kunne finde på at gøre i parken. For nu er det os, Nyborg Kommune, der kommer til at eje den. Det bliver folkets park, fastslår Per Jespersen.

Parken i Strandvænget kommer på kommunens hænder i en byttehandel med byggekonsortiet Strandhøjen A/S.

Kommunen overtager parken mod at bekoste 163.000 kroner på to nye overkørsler ind til det nye boligområde.

Og det betyder, understreger Per Jespersen, at det bliver de lokale politikere, som får "hånd i hanke" med parkens fremtid.

- Det bliver os, der bestemmer. Og os, der står til ansvar, siger han.

Glad for overtagelsen

I Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Nyborg bliver nyheden om kommunens overtagelse af parken i Strandvænget modtaget med tilfredshed.

Afdelingens formand, Pia Ellegaard Jørgensen, er en blandt mange, som har frygtet, at det store boligbyggeri ville spolere parkens unikke karakter.

- Jeg synes stadig, byggeriet vil blive for massivt og for højt. Men det er dejligt, at Nyborg Kommune nu overtager parken og lover, at den bliver bevaret, som den er, siger hun.

Det er byrådet i Nyborg, der har det sidste ord at skulle have sagt i sagen om den endelige lokalplan for "Strandhøjen - boligbebyggelse og park ved Skaboeshusevej".

Men efter at Teknik- og Miljøudvalget har indstillet lokalplanen til vedtagelse, forventes den ikke at støde på afgørende modstand blandt de lokale politikere.

Efter usikkerhed om folkets park i Strandvænget: Kommunen overtager det 93.000 kvm grønne område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce