Efter ti år: Under halvdelen af grundene solgt ved Tårup Strand

Et "til salg" skilt, en masse tomme grunde og et sommerhus hist og her. Situationen ved Tårup Strand ti år efter det nye sommerhusområde blev etebaleret. Foto: Mogens Rasmussen.

Efter ti år: Under halvdelen af grundene solgt ved Tårup Strand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen Fogh ville sætte fut i vandkantsdanmark med en masse nye sommerhuse. Finanskrisen kom i vejen, og det kan ses i det store område ved Tårup Strand, hvor langt under halvdelen af grundene er bebyggede efter ti år.

Tårup/Slude: Det blev solgt som en saltvandsindsprøjtning til udkantsdanmark. Et skud aktivitet og udvikling i de dele af landet, hvor man er mere begunstiget af natur og havudsigt end af vækst og udvikling.

Et af de større udspil fra den borgerlige regering under Anders Fogh Rasmussen midt i 00'erne var en stor pulje sommerhus-grunde, der helt ekstraordinært blev tilbudt landets kystkommuner uden for vækstområderne. Sommerhusgrundene kunne takket være et landsplandirektiv placeres tæt ved kysterne i områder, hvor kommunerne elles skulle bruge år på slåskampe med centrale myndigheder og Naturfredningsforeningen for at få lov til at udvikle nye sommerhusområder.

Et af de steder i landet, hvor politikerne greb chancen og kom hurtigt ud af starthullerne var den tidligere Ørbæk Kommune, der sikrede sig to lunser af den store sommerhuspakke: Et mindre område ved Slude Strand og et stort område længere syd på ved Tårup Strand. Investorer stod klar, landmåleren kom i sving, veje og kloakker blev etableret. Men godt ti år efter sommerhusområderne blev etableret, er der bygget nye sommerhuse på langt under halvdelen af grundene.

Nyt fremstød ved Tårup Strand
Anpartselskabet Tårup Strandgrunde er den største investor i det nye sommerhusområde ved Tårup Strand.Selskabet har haft 92 grunde, og de 38 er solgt.

Selskabet har via sin mægler, Estate i Nyborg, lanceret et nyt fremstød for at sælge grundene, der ifølge en annonce for nylig koster fra 245.000 kroner til 845.000 kroner.

"Sælger er åben for bud på en eller flere grunde" står der også i annoncen.

Til slag skilte

Ved Tårup Strand er problemerne med det nye sommerhusområde til at få øje på. Der er bygget en del sommerhuse i det bakkede og naturskønne område, hvor de forreste sommerhuse i det nye område ligger 300 meter fra strandkanten. Men endnu flere af grundene ligger stadig hen som små græsmarker - nogle af dem med "til salg" skilte som det eneste, der stikker op.

Der var ellers masser af optimisme, da området blev etableret, og en fynsk investor, Jørgen Witting, kendt som indehaver af den store byggevirksomhed Arkitektgruppen A/S, stiftede selskabet Tårup Strandgrund aps, og købte langt den største luns af området.

Optimismen blev delt af mulige sommerhusejere, der til at begynde med næste holdt i kø for at få sig en god byggegrund til et nyt sommerhus.

- Inden for de første 14 dage var de første 30-35 grunde reserveret, husker ejendomsmægler Flemming Thomsen, indehaver af Estate Nyborg. Flemming Thomsen har stået for salget af sommerhusgrundene siden 2007, og han har stadig opgaven med at sælge grundene for Tårup Strandgrunde.

- Men en hel del af de handler gik aldrig igennem, for vi løb jo lige ind i finanskrisen. Over hele landet lå salget af sommerhuse underdrejet, og det ramte selvfølgelig også os, siger Flemming Thomsen.

Ifølge hjemmesiden for sommerhusgrundene har Tårup Strandgrunde haft 92 grunde, og heraf er de 37 solgt. Et mindre område ved Tårup Strand blev solgt til en anden investor end Jørgen Witting, og her er også langt under halvdelen af grundene bebygget.

Optimisme

Sommerhusmarkedet har været godt dybfrosset lige siden den verdensomspændende finanskrise, men Flemming Thomsen mener, at optimismen er ved at vende tilbage. Også til Tårup Strand.

- Jeg har solgt to grunde inden for den seneste måned, og vi kan mærke, at folk er ved at være optimistiske. Samtidig har folketinget jo lempet på kravene til belåningen af sommerhuse, og det betyder, at der landet over bliver handlet flere sommerhuse, siger Flemming Thomsen.

Slude Strand udsolgt

Ved Slude Strand er de ti grunde godt nok solgt for længst, men der er kun bygget huse på seks af dem. De fire sidste grunde ligger stadig tomme af forskellige grunde. Et sted har en borger købt to grunde og udlagt den ene som have, og andre af grundene er solgt til ejerne af husene i forreste række ud mod vandet, som på den måde selv kan bestemme, om de får en genbo bagved eller ej.

Der var enorm ballade, da de nye grunde ved Slude Strand skulle anlægges, fordi ejerne af de attraktive strandgrunde på "Guldkysten" strittede voldsomt imod at få nye huse i området.

Efter ti år: Under halvdelen af grundene solgt ved Tårup Strand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce