Efter overfald på efterskole: Facebook-brugere opfordrer til selvtægt

Tidligt søndag morgen blev der begået indbrud på Efterskolen ved Nyborg. I den forbindelse blev en 58-årig lærer stukket ned. Foto: Kasper Riggelsen

Efter overfald på efterskole: Facebook-brugere opfordrer til selvtægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En række borgere reagerer på søndagens angreb mod en efterskolelærer ved at skrive, at de vil ty til selvtægt, hvis de får indbrud. Og den slags er ikke harmløst, mener en psykolog.

Nyborg: " Ja det er åbenbart tidens udvikling... Så er der jo kun en ting at sige at man må tage sine forholdsregler...SKYD FØRST OG SPØRG BAGEFTER...!!!"

Sådan lyder opfordringen fra Facebook-brugeren Ronny Hansen. Hans kommentar er en blandt en række, der taler for selvtægt på en særlig Facebook-gruppe. Det sker, efter en efterskolelærer i weekenden blev stukket ned, da han var på arbejde. Mindst en håndfuld brugere har siden hændelsen søndag givet udtryk for, at de vil tage sagen i egen hånd, hvis der kommer indbrud i deres hjem.

Beskederne står alle skrevet på gruppen "INDBRUD og OVERFALDS ALARM FOR NYBORG....". Meningen med den er, at folk fra Nyborg og omegn kan informere hinanden om kriminalitet. Det gjorde en af gruppens administratorer, Morten Hansen, da han søndag lavede et opslag på gruppen:

"Så kom der en kniv i spil ved et indbrud, fuldstændigt som jeg havde forudsagt, i går kunne et offer være blevet frarøvet livet", skrev han således.

Det fik en række af gruppens medlemmer til at slå fast, at indbrudstyve og andre kriminelle gør klogt i at holde sig fra deres huse, fordi der her vil blive slået tilbage mod ubudne gæster.

"Jeg har da peberspray og 9 mm vandrør stående så jeg har da ikke tænkt mig at spørge først", lød det fra brugeren Tina Hansen.

"Kommer der ubudne gæste her, med skumle hensigter, så bliver de mødt med "hr alu".... "Han" er hård og kontant og uden nåde..." supplerede Tommy Spangsgaard.

Sådan gjorde vi
Facebook-gruppen "INDBRUD og OVERFALDS ALARM FOR NYBORG...." har 2613 medlemmer, heriblandt Fyens Stiftstidendes journalist.

På den måde har avisen fået adgang til kommentarerne. I artiklen henvises der kun til kommentarer, der er givet til en besked, som administrator Morten Hansen skrev ud i gruppen søndag.

Ekspert: Man gejler en fiktiv stemning op

Og den slags reaktioner er slet ikke så overraskende, hvis det står til Jacob Mosgaard, der er psykolog og underviser i sociale medier.

- Det er et almindeligt socialpsykologisk fænomen, at når først nogen har taget hul på at tale om en bestemt ting på en bestemt måde, så gør det det lettere for andre at gøre det samme, og så kan man lettere blive bragt ud i ekstremer, siger han.

- Man kommer til at gejle sig selv op til en stemning, men man får også gejlet en fiktiv stemning op, fordi man tænker, at det er ufarligt, når det bare er noget, man siger på de sociale medier, fortsætter han.

Og helt ufarligt er det måske i virkeligheden ikke. I hvert fald anser Jacob Mosgaard det for problematisk, at brugere på de sociale medier kommunikerer på den måde. For det kan få negative konsekvenser for vores måde at tale sammen på, mener han. Især når det drejer sig om sager, hvor brugere går sammen for at underminere retsstaten.

- Det er ikke harmløst. Der er nogle måder at tale sammen på, som bliver mere og mere almindelige og naturlige, som er voldsommere. For eksempel den måde at beskrive selvtægt på. Jo flere vi ser af den slags eksempler, jo mere bliver det en del af vores acceptable hverdag. Med tiden vil det kunne få folk til at tænke, at det er normalt at ty til selvtægt og tage sagen i egen hånd. Det er en langsom nedslidning eller finpudsning af vores moral i nye retninger, advarer Jacob Mosgaard.

Efter overfald på efterskole: Facebook-brugere opfordrer til selvtægt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce