Meningitistilfældet, opdaget i fredags kort inden skolens skitur til Østrig, betyder, at skolen på Ringvej i Nyborg i weekenden ligger øde hen

På den snedækkede boldbane bag skolebygningerne er en gruppe fra en fodboldklub i gang med aktiviteterne, men i lokalerne på Efterskolen ved Nyborg er der søndag formiddag stille.

Alle elever og lærere er taget hjem. I fredags blev der kort inden afgang på skituren til Østrig for skolens elever konstateret et tilfælde af meningitis hos én af eleverne.

Det fik straks skolens ledelse til at aflyse skituren og sende alle hjem.

Det har søndag formiddag ikke været muligt at få kontakt til skolens leder, Keld Schmidt, men han har tidligere oplyst til TV2 Fyn, at den pågældende elev har det godt og ikke får mén af den alvorlige sygdom.

Samtidig bliver alle elever og ansatte behandlet med antibiotika.

Meningitistilfældet kommer, efter en elev fra efterskolen i juleferien døde af sygdommen. Dødsfaldet berørte alle på skolen dybt. Da det skete i ferieperioden, mente man ikke dengang, at der var grundlag for at give alle på skolen forebyggende behandling. Omkring 20 elever kom i behandling, da de i ferien havde været sammen med den afdøde elev, der kom fra København.

Netdoktor om meningitis

Netdoktor.dk skriver om meningitis:

Meningitis er en betændelse i hjernehinderne. Alle kan få meningitis, som kan komme i løbet af meget kort tid - det vil sige timer. De væsentligste symptomer er nakkestivhed og feber. Meningitis kan skyldes bakterier eller virus . Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne. På trods af den bedste behandling er der stadig 5-15 procent, der dør af sygdommen eller får mén.

Meningitis, som skyldes virus - viral/serøs meningitis - er derimod sjældent farlig og går over af sig selv.

Man ved faktisk ikke, hvorfor fuldstændig raske personer pludselig får bakteriel meningitis. Meningokok-bakterien er en del af den normale bakterieflora i næsen hos nogle personer. Man kan altså bære på bakterien uden selv at blive syg, men man kan overføre bakterien ved host eller nys til en anden person, som så kan få meningitis.

Faresignalerne er nakkestivhed. Det gør ondt, når man prøver at bøje nakken. Hos helt små børn på nul til to år er dette symptom dog ikke altid til stede, og derfor må man her omhyggeligt vurdere barnets almene tilstand.

Feberen er ofte høj, det vil sige 39-40 grader og er næsten altid til stede. Hos folk, der er meget syge, kan kropstemperaturen dog være normal.

Småblødninger i huden på størrelse med knappenålshoveder - såkaldte petekkier - er tegn på, at bakterier har spredt sig til blodet og er et meget alvorligt tegn, som betyder, at patienten skal behandles hurtigst muligt med antibiotika direkte i blodårerne. Petekkier kan kendes fra andre udslæt ved, at de bliver ved med at kunne ses, efter at man har trykket på dem med en finger eller en gennemsigtig spatel.

Andre tegn på sygdommen er hovedpine, kvalme og opkastninger, sløret bevidsthed ses ofte.

Har en person - barn eller voksen - høj feber, nakkestivhed og påvirket almentilstand, bør man tage direkte på hospitalet eller ringe 112 og ikke vente på vagtlægen.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.