Det blæste ikke postens vej

Vind var der nok af, da 200 året for verdens første luftpostflyvning i går blev markeret ved Juelsberg Slot. Desværre blæste vinden ikke mod Sjælland, hvor posten skulle hen, så al vægt måtte lægges i for at holde den store ballon på jorden.
Foto: sonnich jensen

Det blæste ikke postens vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både posten og ballonen var klar til at fejre 200- årsdagen for den første luftpostflyvning over Storebælt. Men det var vinden ikke

JUELSBERG: 2. juni 1808. Napoleons-krigen herskede, og englænderne havde fyldt Storebælt med deres fregatter, og intet fik lov til at slippe igennem. Heller ikke posten.

- Majestæten skulle jo have post fra provinsen, så man måtte finde på noget andet, fortæller Lue, der går under det borgerlige navn Erik Lund.

Det andet blev at sende posten med luftballon over de engelske fregatter. Første sending blev sendt i vejret 2. juni 1808 et sted nord for Nyborg i retning mod den sjællandske kyst. Det var verdens første postsending med luftballon.

Den 2. juni 200 år senere præsenterede sig mandag aften i en noget fredeligere udgave i det fynske. Alligevel var ikke alt, som det skulle være.

Vinden kom nemlig fra øst og havde travlt med at komme vestpå - i den modsatte retning af hvad de 1000 breve i postsækken skulle.

- Sådan var det også dengang. Der måtte man også vente til vinden vendte. Flyvning er til alle tider afhængig af vejret, siger Lue, der holdt humøret højt trods den drilske modvind i haven ved Juelsberg Slot, hvorfra luftballonen blev forsøgt sendt af sted.

Foreningen Flyvemuseets Venner, der arrangerede markeringen af 200 årsdagen, måtte derfor iværksætte plan A:

- Vi puster ballonen op med luft og starter brænderen, så kurven rejser sig. Derefter sender vi en lille heliumsballon i luften, og så ser vi, at den ikke flyver mod øst men vest, og så indstiller vi flyvningen, forklarer foreningens formand, Kaj Frederiksen.

Som sagt, så gjort.

Den imponerende store ballon farvet som en tryllekunstners lommetørklæde blev pakket ud, fyldt med luft og med besvær holdt nede af fem menneskers fulde vægt og en tøjring til en bil. Selvom det var den forkerte vej, så blæste det.

I starten af næste uge skulle vinden vende sig i den rigtige retning, og så ballonflyves posten til Sjælland. Og så får Foreningen Flyvemuseets Venners sjællandske medlemmer post fra Fyn og Jylland.

Det blæste ikke postens vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce