Grunden under Nyborg Lynfrost husede i mange år en stor giftfabrik.

Nyborg: At der er forurenet under Nyborg Lynfrost, er ingen i tvivl om. Det kan man stadig lugte, hvis man går eller cykler i området ved Storebæltsvej. Især på den nordlige side af vejen kan der lugte rigtigt slemt. Her var der frem til cirka 2003 en åben rende med noget rigtigt ulækkert vand. På det tidspunkt valgte myndighederne at lave rørlagt dræn, der opsamler noget af det forurenede vand fra Lynfrostgrunden, som så pumpes til Nyborg Renseanlæg.

Grunden, der i dag huser Nyborg Lynfrost, husede frem til midten af 1960'erne en af byens større virksomheder, nemlig Tjærekompagniet A/S, der fremstillede en række produkter med udgangspunkt i tjære: ukrudts-giften Kresone, kresol og fenol, der blev brugt i fremstillingen af bakelit - materialet, der før plasticens tid blev brugt til blandt andet elektriske kontakter.

Efterspørgslen på produkterne fra fabrikken på Storebæltsvej tog af i løbet af 1960'erne. Tjærekompagniet byggede en ny fabrik på Fladet og solgte grunden til Nyborg Lynfrost i 1967, og inden de nåede at komme i gang, brændte den gamle fabrik i 1969.

I dag ejes Nyborg Lynfrost af Philipsen Gruppen, og der er stadig frostvarer i nogle af frysehusene.

- Vi lejer bygningerne ud til lager og til produktion, men det er på kortvarige kontrakter, oplyser direktør Ole Philipsen.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.

Mere om emnet

Se alle
2
Planer om butikscenter: Politikere vil undersøge giften under Lynfrosten

Planer om butikscenter: Politikere vil undersøge giften under Lynfrosten

5
Karin startede giftdebatten

Karin startede giftdebatten

4
Forurening ikke i vejen for butikscenter

Forurening ikke i vejen for butikscenter