Den grønne fjord

Sådan så Holckenhavn Fjord ud forleden. Blæretang dækker store områder.
Foto: Mogens Rasmussen.

Den grønne fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paryktang har indtaget Holckenhavn Fjord

NYBORG: Den lille Holckenhavn Fjord syd for Nyborg udstråler idyl og er et flot eksempel på et stykke typisk dansk natur.

Men under overfladen har noget meget udansk sneget sig ind - og det kan komme til at rykke ved den økologiske balance i fjorden.

Det handler om paryktang - en tangart der hører hjemme i Asien, men er kommet til Danmark, sandsynligvis slæbt med i fragtskibes ballasttanke.

Holckenhavn Fjord var et af de første steder omkring Fyn, hvor den fremmede tang slog sig ned, og det kan få konsekvenser for fjorden, der i mange år har været plaget af alt for mange næringsstoffer, såvel fosfor som kvælstof, der ligger i store mængder på fjordens bund.

- Paryktangen dækker hele områder af bunden, og det kan fremkalde små lokale områder med iltsvind, forklarer biolog Nikolaj Holmboe, Miljøcenter Odense.

- Det kan igen betyde, at fosforen og kvælstoffet i bunden frigives, og så bliver der ekstra grobund for forskellige alger.

- Tangen kan altså være med til at skabe en ny ubalance i fjorden.

Nikolaj Holmboe understreger, at Holckenhavn Fjord ikke bliver fast overvåget af miljøcentret, der har overtaget en del af de tidligere amters opgaver i havmiljøet rundt om i landet

Han har ikke selv været ved fjorden for nylig og kan derfor heller ikke sige, om det er den forskubbede økologiske balance, der er forklaringen på den voldsomme opblomstring af blandt andet søsalat for tiden.

Holckenhavn Fjord ligner på stille dage mere en græsplæne end en frisk fjord med store felter af grøn blæretang flydende rundt i overfladen.

Det daværende Fyns Amt skrev i 2002 en redegørelse om mulighederne for at forbedre miljøet i fjorden. Det skete, fordi direktør Peter Hansen, der bor ved fjorden, havde foreslået, at vandet fik nemmere ved at passere under dæmningen, da man alligevel skulle i gang med at renovere dæmningen og landevejen over fjorden.

Amtets svar var nedslående, fordi man slog fast, at større vandudskiftning ikke vil hjælpe ret meget på miljøtilstanden i fjorden. Eneste vej til bedre vandmiljø er at mindske udvaskningen af næringsstoffer fra det 221 kvadratkilometer store opland, der afvandes via Vindinge Å og Ørbæk Å, der begge løber ud i Holckenhavn Fjord.
Holckenhavn Fjord er en idyllisk plet. Men der er kuk i den økologiske balance.
Holckenhavn Fjord er en idyllisk plet. Men der er kuk i den økologiske balance.
Foto: Mogens Rasmussen.

Den grønne fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce