De laver ikke længere klemmer

Lena Knudsen (t.h.) og Elsebeth Kundsen kigger imponeret på de t-shirts, som de 15 indsatte i Nyborg Statsfængsels skrædderi blandt andet producerer.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

De laver ikke længere klemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange af de indsatte i Statsfængslet i Nyborg har fuldtidsarbejde i fængslet, hvor de blandt andet samler skibslamper, trykker brochurer og syr tøj til Kriminalforsorgen

NYBORG: Der er drejebænke, arbejdsborde, metalstøv på gulvet og reoler fyldt med små kasser af søm, skruer og andre vigtige smådele. Umiddelbart ligner det et værksted som alle andre. Men det er det ikke. Alle dørene er låst, og der er ingen vinduer ud til verden udenfor.

Værkstedet ligger nemlig inden for murene i Statsfængslet i Nyborg, som har en velfungerende produktionsvirksomhed. Og de ansatte er fængslets indsatte. De kan arbejde i montageværkstedet, skrædderiet, trykkeriet eller bogbinderiet med tilhørende kuvertvirksomhed.

Og det er ikke klemmer, de indsatte laver. Ikke længere. Men de laver nærmest alt andet.

- Vi laver alt fra det helt simple op til komplekse skibslamper. Spektret er meget bredt, for vi har nogle svage indsatte og nogle virkeligt stærke.

- For nogle er det en succes bare at kunne finde ud af at stå op om morgenen, mens andre vil have nogle flere og større udfordringer, siger Jesper Nielsen, der er fungerende souschef for beskæftigelsen i Statsfængslet i Nyborg.

De sidstnævnte laver i øjeblikket skibslamper.

- Vi får alle delene, og så skal lamperne samles helt fra bunden, og de skal bare være i orden. De bliver sendt ud til hele Europa, så de skal være tiptop.

- De indsatte går til opgaven med stor ildhu, og de har taget det til sig som deres arbejde, siger Jesper Nielsen.

Lige nu arbejder 50 indsatte på montageværkstedet, 20 på deres egne celler, 17 i den grafiske virksomhed og 15 i skrædderiet.

Samtidig er nogle af de indsatte ansat som gartnere, der skal passe de grønne områder inden for fængslets mure.

Derudover har de negativt stærke fanger - det vil sige rockere eller bandemedlemmer - deres eget værksted i deres lukkede afdeling af fængslet. De ansatte indsatte arbejder alle hverdage fra klokken 7.45 til 15.15, og det bliver til en arbejdsuge på 37 timer. Og som så mange andre arbejdstagere har de hver dag madpakke med, når de tager på arbejde.

- Det er attraktivt at komme til at arbejde, for tiden går så langsomt herinde, siger Jesper Nielsen om baggrunden for den høje beskæftigelse.

Og det mærker Lena Knudsen også. Hun er ledende værkmester i montagegruppen og er dermed den daglige leder i værkstedet.

- De vokser med opgaven, fordi vi viser dem tillid, og fordi de har noget at lave her.

- Og så er vi funktionærer lige som dem. Vi har arbejdstøj på som dem, og vi render rundt blandt dem, og det betyder alt. Jeg er ligesom en formand eller en sjakbajs, og de ser mig sådan. Men derfor kan chefen jo godt være en idiot alligevel, siger Lena Knudsen.
Som i alle andre offentlige institutioner er der også kommet rygeforbud i værkstederne i Nyborg Statsfængsel. Derfor er der indlagt faste rygepauser i løbet af arbejdsdagen, hvor de indsatte lukkes ud til en smøg.
Som i alle andre offentlige institutioner er der også kommet rygeforbud i værkstederne i Nyborg Statsfængsel. Derfor er der indlagt faste rygepauser i løbet af arbejdsdagen, hvor de indsatte lukkes ud til en smøg.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Byder på opgaver

Nogle af de indsatte får papirer på deres arbejdsevner med, når de forlader fængslet. Det sker for de ansatte i skrædderiet, hvor man skal igennem seks måneders oplæring, inden man kan sy blandt andet bukserne, der bruges i Kriminalforsorgen. Og som noget nyt kan de indsatte lære at svejse og få et AMU-bevis på deres evner, når de har gennemført og bestået kurset. Dermed kan de gå direkte ud og fået et arbejde.

- Det eneste, de ellers har papir på, er, at de er blevet smidt ud alle steder. Og så står de pludselig med et stykke papir på, at de kan noget, og så er de så stolte, forklarer Elsebeth Bendiksen, der tidligere var ansat i statsfængslet, men nu er souschef for beskæftigelsesdelen i fængslet i Ringe.

Nyborg Statsfængsel skaffer arbejde til de indsatte ved at byde på opgaver på lige fod med andre virksomheder.

- Vi må ikke være konkurrenceforvridende. Det er vigtigt. Vi laver vores tilbud på baggrund af mindstelønnen på et område. Så vores pris laves på baggrund af overenskomst og andre udgifter. Det sker af hensyn til os selv og af hensyn til kunden, siger Jesper Nielsen, der dog må lave en del opsøgende arbejde for at få opgaverne.

- Der er mange virksomheder, som ikke kender os. Der var en stor virksomhed på besøg den anden dag, og de havde ikke forestillet sig, at der er sådan en produktion i et fængsel.

Rockere stjal bamser

- Vi fortæller ikke, at vi arbejder for virksomhederne, hvis ikke de selv vil. Men jeg synes, det er lidt synd, for det er et godt socialt engagement at beskæftige indsatte, siger Jesper Nielsen.

Selvom det måske ikke ligefrem er Guds bedste børn, der arbejder i beskæftigelsen i fængslet, så opstår der stort set ingen problemer.

- Vi har ikke oplevet, der har været noget. Ikke engang da vi havde fået en ordre på at prismærke en masse Nike-sko. De ved, de bliver fyret, hvis der er noget, siger Elsebeth Knudsen.

Men i et enkelt tilfælde har de indsatte haft lidt for lange fingre, når de har arbejdet.

- Vi skulle pakke teddybamser for en supermarkedskæde, men de store hærdebrede rockere stjal dem. Bamserne faldt ud af deres bukseben og ærmer.

- De ville have dem oppe på deres celler, hvor de kun har et tv. Cellerne er kolde, så bamserne ville give en lille form for tryghed, smiler Jesper Nielsen.

De laver ikke længere klemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce