Ullerslev: Den 15-årige amatørarkæolog Mathias Holch Kaas fra Ullerslev fandt sidste sommer en helt speciel mønt med sin metaldetektor i faderens kartoffelbed på Langeland.

Mønten afleverede han på Øhavsmuseet, hvorfra den blev sendt videre til danefæbehandling på Nationalmuseet. Her blev man forbløffet ved synet af den lille mønt, som viste sig at være en såkaldt denning fra Glückstadt, som er slået under Christian IV omkring 1619 til brug for kongens udenrigshandel.

Faktisk er mønten formentlig det første detektorfund af den her type, som bliver erklæret for danefæ. Det er et helt unikt fund, for mønten har aldrig været tænkt til brug i Danmark.

Mens mønten - som den slags skal - befinder sig på Nationalmuseet, hvor den for tiden bliver udstillet, viser Mathias Holch Kaas andre af sine detektorfund på Ullerslev Bibliotek.

Udstillingen bringer også Mathias Holch Kaas' egne forklaringer på, hvor fundene er gjort, og hvad historien bag dem er. Udstillingen kan ses til og med 1. marts i bibliotekets åbningstid - også når biblioteket er ubemandet.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.