Cykelbanen klar til efteråret

Uffe Gangelhof og Jørn Gustavsen mener de har en masse gode argumenter mod placeringen af cykellegebanen i Lille Svanedam. Det har bare været meget svært at få en debat i gang om emnet. Foto: Mogens Rasmussen.

Cykelbanen klar til efteråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdet med at anlægge den omstridte cykelbane i Lille Svanedam er sendt i udbud. Ungerne kan godt gøre cyklerne klar, for banen indvies til oktober.

Nyborg: Planerne om en cykellegebane i den lille bypark Lille Svanedam har kørt rundt i de kommunale systemer siden sommeren 2015. Men nu skal det gå hurtigt:

Projektet blev endeligt vedtaget på det seneste byrådsmøde, og lige efter sommerferien kører entreprenørmaskinerne frem og begynder at grave løs. Går alt vel kan borgmesteren - eller måske en lille skoleelev - tage den første runde på banen til oktober, hvor man forventer indvielsen finder sted. Det oplyser Mikkel Ibsen fra Teknisk Afdeling på rådhuset.

En af udfordringerne med at lave en cykelbane i parken mellem Birkhovedskolen og Nyborg Private Realskole har været vandforholdene.

Stedet er et hjørne af det tidligere vådområde, Svanedammen, og det laveste sted i parken er i kote nul - det vil altså sige i niveau med vandet i voldgraven og i havnen. Det giver allerede nu fra tid til anden oversvømmelse på plænen ind mod den private skole, og når kommunen nu vil asfaltere 750 kvadratmeter af arealet med cykelbanen, skal der gøres et eller andet for at problemerne med vand ikke bliver endnu værre.

- Spildevandsmyndigheden - det vil sige kommunens miljøafdeling - anbefaler, at vi løser problemet ved at grave en faskine ned, så vandet fra cykelbanen kan sive ned i jorden, siger Mikkel Ibsen.

En faskine er indretning nedgravet i jorden, der skal sikre at overfladevand kan samles op og langsomt sive ned i undergrunden.

Da faskinen i dette tilfælde kommer til at ligge meget lavt, vil den ikke altid kunne klare at fjerne vandet fra overfladen, fordi den kommer til at ligge under grundvandsspejlet. Derfor får faskinen overløb til en brønd, der igen hænger sammen med spildevandsnettet.

Der er søgt og givet nedsivningstilladelse til denne løsning, siger Mikkel Ibsen.

Cykellegebanen
Cykellegebanen er et initiativ fra Dansk Cyklistforbund og Nordea Fonden, der støtter den slags baner ti steder i landet.Selve banen bliver på cirka 2000 kvadratmeter med fast underlag og med forskellige redskaber så som ramper og lignende.Kommunen har fået en halv million til banen og skal selv af med et lignende beløb. Idéen er, at man kan træne i trygge rammer, inden det går løs i trafikken. Banen henvender sig først og fremmest til børn i alderen to til 12 år, men kan i princippet bruges af alle.Mange steder i landet er cykellegebanerne for længst taget i brug, men i Nyborg har det taget lang tid, blandt andet fordi naboerne klagede over byrådets beslutning om at placere banen i Lille Svanedam. Klagerne mente, at beslutningen var i strid med indholdet i en gammel servitut, men Planklagenævnet afviste - efter meget lang sagsbehandlingstid - klagen.

Kritikere undrer sig

Fyens Stiftstidende mødte tirsdag to af de nyborgensere, der gennem flere år har arbejdet for at få placeret cykellegebanen et andet sted i Nyborg end i Lille Svanedam.

Uffe Gangelhof har været ordfører for naboerne til banen siden planen kom frem, og Jørn Gustavsen har som politiker forsøgt at få en debat i gang om placeringen af banen. Jørn Gustavsen var byrådsmedlem for DF frem til nytår.

De to kritikere har igen og igen argumenteret for, at det valgte område i Lille Svanedam er for lille til banen, som vil for gnidret og dermed ikke så god som mange andre steder, hvor lignende baner der dukket op.

Men nu hvor projektet er sat i gang, må de konstatere, at det ikke var muligt at rejse nogen egentlig debat om sagen.

- Det har simpelthen ikke været nogen dialog om den bane. Og det har været frustrerende. Heller ikke i byrådet blev der nogen sinde en ordentlig debat. Jeg tror, mange har sagt ja til at placere banen her, uden de har vidst, hvad de sagde ja til, siger Jørn Gustavsen, der frygter, at cykellegebanen bliver så dårlig indrettet, at for få vil bruge den.

- Vi er blevet spurgt, hvorfor vi ikke bare stopper kritikken af cykellegebanens placering. Men det er jo fordi, vi holder af vores nærområde, og fordi vi synes cykellegebanen er en god ide. Der er bare ikke plads nok til den her i parken, siger Uffe Gangelhof, der oplyser, at den tilsvarende bane i Guldborgsund er anlagt på et område, der er syv gange så stort, og cykellegebaner rundt om i Danmark har fire gange så meget plads, som banen i Nyborg.

Uffe Gangelhof vil iøvrigt nu på naboernes vegne sende en række nye spørgsmål til kommunen blandt andet søge dokumentation for, at løsningen med afvandingen virker, og at der er tilladelse og dokumentation for nedsivningstests og forundersøgelser.

Cykelbanen klar til efteråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce