Byggeplagede Nyborg Slot: Gæsterne svigtede i starten af 2017-sæsonen

Trods de omfattende arkæologiske udgravninger på slotsholmen satsede Nyborg Slot i 2017 på den ambitiøse særudstilling "Tro!" om slottets og byens rolle i reformationen. Arkivfoto: Robert Wengler

Byggeplagede Nyborg Slot: Gæsterne svigtede i starten af 2017-sæsonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Slot har det forgangne år ikke ligefrem præsenteret sig fra den mest indbydende side med de massive opgravninger og afspærringer på forpladsen på grund af arkæologiske undersøgelser. Det truede en overgang med at gå alvorligt ud over besøgstallet.

Nyborg: Med bekymring så museumsfolkene, at de besøgende svigtede Nyborg Slot i starten af første halvår af 2017.

- Der bredte sig det rygte at slottet var lukket. Det hjalp, da vi satte et skilt op på broen ved biblioteket med teksten "Slottet er åbent", siger Janus Møller Jensen, afdelingsleder for Nyborg Slot.

Han erkender, at museumsfolkene ikke havde været forudseende nok. For set fra broen over voldgraven så området lukket ud på grund af afspærringerne omkring de omfattende arkæologiske udgravninger på slotsholmen.

Det lykkedes imidlertid i resten af sæsonen at tiltrække så mange besøgende til slottet, at antallet af besøg på slottet nåede op på 20.000. I 2016 var tallet 22.000 gæster.

Besøgstal på museerne
Østfyns Museers to afdelinger i Nyborg, Nyborg Slot og Borgmetergården, havde i 2017 samlet 34.000 besøgende, i 2016 var det samlede tal 31.000.Nyborg Slot alene havde et fald i besøgstallet til 20.000 gæster i 2017 mod 22.000 i 2016.

Østfyns Museer, der også omfatter Johannes Larsen Museet, Ladbyskibet og Farvergården i Kerteminde, ligger på et samlet besøgstal på omkring 150.000 gæster om året.

Plus og minus

- Det er en tilbagegang, men det skal ses i sammenhæng med, at vi i år ikke kunne have museets julemarked på slottet. Tidligere år har vi haft flere tusinde julebesøgende i riddersalen. I stedet havde vi i år flyttet markedet til Politigården, hvor vi havde lidt flere besøgende end ved julemarkedet i 2016, siger Janus Møller Jensen.

Når det i starten af sæsonen kneb for gæsterne at finde frem til slottet, var det en ekstra bekymring for museumsfolkene, fordi 2017 ifølge Janus Møller Jensen bød på Nyborg Slots hidtil største udstillingssatsning i forbindelse med 500-året for reformationen om Christian 3.'s rolle i det tros- og magtpolitiske spil i starten af 1500-tallet.

- Samtidig forberedte vi slotsprojektet, siger Janus Møller Jensen, som derfor er tilfreds med, at besøgstallet nåede at rette sig.

- Så når det er sagt, er besøgstallet på slottet ikke så ringe sammenlignet med 2016, bemærker han.

Flere gik i Slotsgade

I Slotsgade har Borgmestergården oplevet ekstra stor søgning trods det, at selve bygningen og de faste udstillinger har været under ombygning.

- Med flere aktiviteter og tilbud til gæsterne er det lykkedes os at generere en øget interesse for Borgmestergården, siger Janus Møller Jensen.

Samlet nåede Østfyns Museers to Nyborg-afdelinger i 2017 op på 34.000 besøgende mod 31.000 i 2016.

De næste år

Men hvordan skal det gå de kommende tre sæsoner, hvor slottet er lukket? Det har Janus Møller Jensen bud på.

- Vi inddrager restaureringen og udbygningen af Nyborg Slot i formidlingen, siger han og oplyser, at slottets guidekorps skal fortælle om projektet og koble det til den historiske fortælling om slot og by, selv om besøg på selve slottet er udelukket de kommende år.

Slotsprojektet skal også formidles i en særlig udstillingspavillon, der sættes op på plænen ved Slotssøen ved siden af Politigården.

Historiecenter i Slotsgade

Yderligere er Janus Møller Jensen glad for den øgede opmærksomhed, Borgmestergården har haft i den forgangne sæson. For bymuseet er udset til at være det historiske besøgscenter, indtil det nye Nyborg Slot åbner - efter den nuværende plan i efteråret 2020.

Af samme årsag har museumsfolkene travlt med at få Borgmestergården klar til sæsonåbningen 24. marts. Her skal bymuseet præsentere sig med nyopsatte, faste udstillinger.

Byggeplagede Nyborg Slot: Gæsterne svigtede i starten af 2017-sæsonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce