Der var stor politisk interesse for lørdagens broløb over Storebælt, der foreløbigt bliver det sidste. Nogle var der for at kæmpe for dets overlevelse, andre for at undersøge mulighederne.

Nyborg: Mens de sidste løbere lørdag først på aftenen kæmper sig mod mål, mødes flere vigtige stemmer på en parkeringsplads i Halsskov. På den ene side er lokalpolitikere fra Nyborg i form af borgmester Kenneth Muhs (V) og byrådsmedlem Carsten Kudsk (DF). På den anden et par medlemmer af Folketingets transportudvalg, Louise Schack (V) og Lennart Damsbo (S).

De fire får selskab af løbsarrangørerne Carl Haals og Lars Andersen. Derefter går de i fælles march ned mod målområdet. Mens musikken pumper i højtalerne, løberne suser forbi på vejen og tilskuerne drikker fadøl og spiser pølser langs grøften, diskuterer de politik på fortovet.

- Har der nogensinde været klager fra politiet, fra beredskabet, fra kommunerne eller fra deltagerne, spørger Lennart Damsbo (S) retorisk ud i forsamlingen.

Han er en af de politikere, der stiller sig helt uforstående over for løbslukningen. Faktisk går han så langt som til at kalde beslutningen for en hjerneblødning. Og løbet har brug for, at der bliver talt med store ord, hvis det skal kunne reddes, erkender løbsleder Carl Haals.

- Nu skal vi samles bagefter og snakke lidt om det. Jeg tror, at vi prøver at påvirke hinanden til at gå sammen om at påvirke dem, der beslutter det, forklarer han.

Både begejstring og besindighed

Medlemmer af Folketingets transportudvalg var inviteret med til løbet, så de kunne se, hvad det går ud på. Den invitation tøvede Louise Schack (V) ikke med at takke ja til.

- Det er interessant at se, hvad det er, broløbet skaber heromkring. Hvilken aktivitet der er, hvor mange der deltager og hvilken entusiasme, der er omkring det, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber, at vi på sigt kan finde en løsning i forhold til det. Vi skal undersøge mulighederne for, at der kan være nogle ganske få, særlige begivenheder som det her.

Louise Schack er dog endnu ikke helt klar til at modsætte sig transportministerens beslutning om at lukke løbet. Hun vil først have undersøgt, hvilke gener der kan være i forbindelse med broløbene. Blandt andet derfor var hun mødt op ved opløbsstrækningen lørdag.

Det samme var Slagelse Kommunes borgmester, Stén Knuth (V), samt tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) og det fynske folketingsmedlem Erling Bonnesen (V). Alle er store fortalere for løbet.

Erling Bonnesen skriver i en meddelelse søndag, at broløbet skal fortsætte.
"Storebælt-broløbet til fordel også for idræts- og ungdomsarbejdet forløb godt. Jeg deltog og gennemførte helt til målstregen. Oplevede ved selvsyn, at løbet var godt tilrettelagt og fint gennemført. Løbet brander også Fyn og Danmark. Derfor bør løbet have lov at fortsætte som hidtil," lyder meldingen fra Erling Bonnesen.

Som det har fremgået af avisen, har også Nyborgs tidligere borgmester, folketingsmedlem Erik Christensen (S) kastet sig ind i forsvaret for at bevare broløbet på Storebælt. Med udgangspunkt i sit sæde i Folketingets transportudvalg har han stillet en stribe kritiske spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA) for at få nøjere begrundelse for ministerens forbud mod broløb.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Kæmpe billedserie: Sidste løb over Storebælt

Kæmpe billedserie: Sidste løb over Storebælt

Broløbets bagagefolk

Broløbets bagagefolk

7
Tungt vejr, højt humør ved starten på det sidste broløb over Storebælt

Tungt vejr, højt humør ved starten på det sidste broløb over Storebælt