Brandstiger skulle gøre beboere trygge - nu kræver udvalg, at de bliver pillet ned

Brandstigerne hænger på facaden ud mod voldgraven. Andelsboligforeningens formand har derfor svært ved at se, hvordan de kan skæmme ejendommen. Foto: Kasper Riggelsen

Brandstiger skulle gøre beboere trygge - nu kræver udvalg, at de bliver pillet ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Andelsboligforening i Nørrevoldgade har sat to brandstiger op på facaden ud mod voldgraven. Ifølge foreningens formand er det sket for at øge sikkerheden for beboerne på første og anden sal. Men det strider mod lokalplanen. Samtidig kan Beredskab Fyn ikke sige god for løsningen. Derfor kræver kommunen nu, at stigerne pilles ned igen.

Nyborg: De ser ikke ud af meget - de to brandstiger, som for snart to år siden blev monteret på bagsiden af ejendommen Nørrevoldgade 59-61 i Nyborg.

Men for beboerne i den lille andelsboligforening med syv andele samt et erhvervslejemål er det et spørgsmål om sikkerhed.

- Jeg bor selv i stueetagen så mig er det ikke så afgørende. Men vi har nogle lidt ældre beboere på første- og andensal, som er lidt usikre på, hvordan de kan komme ud af huset, hvis der skal opstå brand, forklarer formand Ebbe Rasmussen, der peger på, at ejendommen er opført omkring år 1900 og derfor ikke er forsynet med materialer, der hæmmer en ildebrand.

Derfor blev man enige om at investere cirka 30.000 kroner i indkøbt og opsætning af de skræddersyede brandstiger. Penge, som nu kan være tabt. Et enigt Teknik- og Miljøudvalget har nemlig besluttet, at stigerne skal pilles ned igen.

Ifølge udvalgsformand Per Jespersen (S) skyldes det blandt andet, at de strider mod den gældende lokalplan, der blandt andet har til formål at beskytte den bygningsmæssige kulturarv i bykernen.

- Det kan du kalde smagsdommeri, men det strider mod lokalplanen og skæmmer bygningen. Samtidig giver det en falsk tryghed, siger han med henvisning til, at kommunen har bedt Beredskab Fyn om at give sin vurdering af den valgte løsning.

- Meldingen fra beredskabet er, at de nok skal nå at komme og hjælpe beboerne ud af huset i tilfælde af brand, i stedet for at de skal stå på de opsatte brandstiger og risikere at falde ned og brække halsen, tilføjer han.

Beredskab Fyn siger nej
Beredskab Fyn kan ikke sige god for de brandstiger, som beboerne i ejendommen Nørrevoldgade 59-61 har sat op. Det fremgår af en skrivelse fra beredskabsinspektør Nicolai B. Clausen til kommunen dateret den 11. februar 2019. Heri skriver han følgende:"Som aftalt har vi nu haft sagen på vores sagsbehandlermøde, og Beredskab Fyn godkender ikke løsningen. Den viste løsning kan ikke godkendes som erstatning for krav i bygningsreglementet. Hvis den evt. alligevel opsættes, skal krav i byggetilladelsen fortsat overholdes, og den vil blive betragtet en en privat løsning. Forstået på den måde, at nogle borgere eksempelvis også har en rebstige liggende til brug fra deres boligenhed."

Dum fejl

Den forklaring giver Ebbe Rasmussen dog ikke meget for. Han indrømmer blankt, at foreningen begik en fejl ved ikke at sætte sig godt nok ind i sagerne, før man satte stigerne op, og generelt er han enig i, at man skal være påpasselig med at ændre på facadernes udtryk.

- Men stigerne fylder ikke særlig meget, og de har hængt på facaden ned mod voldgraven, indtil der var nogen, der fik ondt af det. Personligt har jeg svært ved at se, at de skæmmer ejendommen. Desuden er stigerne alene tænkt som en sikkerhedsmæssig foranstaltning. Hvis der opstår brand, er jeg sikker på, at beboerne nok skal komme ud på stigerne, hvis alternativet er at brænde inde. Og det uanset, om man er lidt skidt gående. Derfor mener jeg, det er forkert at tale om falsk tryghed, siger Ebbe Rasmussen.

Han har søgt om dispensation på vegne af foreningen, men fredag modtag han et brev fra kommunen med besked om, at stigerne skal væk.

- Jeg vil ikke sige, at det gør mig arrig eller vred, men jeg er dybt skuffet og ærgerlig over beslutningen. Som formand står jeg også tilbage med en følelse af magtesløshed, siger Ebbe Rasmussen.

Andelsboligforeningen har nu en frist indtil den 4. april til at komme med indsigelser. Ifølge formanden har bestyrelsen endnu ikke gjort op med sig selv, om man vil gøre brug af denne mulighed.

I sagsfremstillingen til udvalgsmødet kan man læse, at kommunen ikke tidligere har behandlet ansøgninger eller set løsninger med fastmonterede brandstiger. Derfor kommer den aktuelle sag til at danne præcedens i lignende sager - i det mindst hvad angår den historiske bykerne.

Brandstiger skulle gøre beboere trygge - nu kræver udvalg, at de bliver pillet ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce