Borgmester om valgtriumf: Det er stadig ikke helt sunket ind

Kenneth Muhs (V) ser frem til, at Strandvænget udvikler sig til en helt ny by i byen. Det er afgørende for byrådet, at der fortsat vil være offentlig adgang til parken. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Borgmester om valgtriumf: Det er stadig ikke helt sunket ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der stod Venstre på næsten det hele ved kommunalvalget 21. november. Det skyldes ikke mindst et flot personligt valg til Kenneth Muhs, som dermed sikrede sig en periode mere på posten som borgmester. Det var ikke den eneste optur for ham i 2017, som dog også bød på en alvorlig lærestreg.

- Prøv lige at se engang. Alle de tomme kvadratmeter.

Det er få dage før jul, og Fyens Stiftstidende har sat borgmester Kenneth Muhs (V) stævne til en snak om året, der snart er gået. Og om de mange nye opgaver, der venter lige rundt om hjørnet.

Som for eksempel udarbejdelsen af en ny lokalplan for det tidligere bo- og behandlingssted Strandvænget, hvor interviewet finder sted. Tidligere i år blev ejendommen solgt til et Odense-firma, der vil bygge op mod 220 nye boliger. Men først skal det massive betonbyggeri fra 1970'erne rives ned, enten helt eller delvist.

Det vil ikke være det store tab for byen, mener Kenneth Muhs.

- Byggestilen minder mig om noget, jeg har oplevet på mine ture til Rusland og Ukraine, bemærker den tidligere major i hæren med et skævt smil efter at have fået en kort rundvisning i de tomme bygninger.

Et smil, der breder sig til hele ansigtet ved tanken om de nye muligheder, som salget af Strandvænget kan føre med sig.

- Vi taler om en helt ny bydel og dermed en enorm mulighed for at skabe befolkningstilvækst. Det kan både være tilflyttere udefra, der vælger at slå sig ned i området. Men det kan også være nyborgensere, der sætter deres hus til salg for at kunne flytte herud. Uanset hvad vil det betyde flere borgere til kommunen, forklarer Kenneth Muhs.

Politisk puslespil

Det er dog en anden begivenhed, der står tilbage som hans personlige højdepunkt i 2017, nemlig kommunalvalget, hvor Venstre fik absolut flertal, mens han selv fik over 5000 personlige stemmer.

- På selve valgdagen var jeg meget nervøs, det indrømmer jeg gerne. Du kan sammenligne det med en eksamensdag - ikke bare oven på en valgkamp, men på fire års arbejde som borgmester. Det er et job, som jeg har været rigtig glad for og har investeret rigtig meget energi i. Derfor ville det have været et stort personligt nederlag, hvis jeg ikke blev genvalgt.

- Kom det bag på dig, at resultatet blev så entydigt?

- Ja, det gjorde det. Jeg havde ikke turdet drømme om, at Venstre skulle få absolut flertal, og at jeg fik det personlige valg, som jeg gjorde. Jeg havde selvfølgelig et håb om og en tro på, at vi kunne vinde. Men at det blev så tydeligt, det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig. Jeg blev ringet op af en journalist, der spurgte mig, om jeg er var klar over, at jeg fik det ottendebedste valg i hele Danmark. Der blev jeg noget tavs. Det er stadig ikke helt sunket ind, så nogle af juledagene skal bruges på at reflektere over tingene.

- Så det er ikke helt gået op for dig endnu?

- Nej, og det er ikke noget, jeg bare siger. Det at få så stort et personligt stemmetal havde jeg ikke turde tro på. Jeg håber, det er udtryk for, at folk er tilfredse med min indsats.

- Hvornår gik det op for dig, at den var hjemme?

- Jeg kan huske, at nogen skrev, at jeg var gået i flyverskjul på valgaftenen. Men jeg havde ikke behov for at melde noget ud, før de store valgsteder i Nyborg var talt op. Det var det, der tippede balancen sidste gang. Da resultatet også her viste et flertal til Venstre, sad jeg med en god fornemmelse, fortæller Kenneth Muhs, der befandt sig i borgmestersekretariatet, mens alle ventede spændt på mandatfordelingen og de personlige stemmetal.

Da han endelig kunne stille sig frem for pressen og de mange forsamlede i byrådets kantine, tog han sig ikke tid til at fejre triumfen. I stedet var han allerede begyndt at tænke på det politiske puslespil, som følger med, når de politiske poster skal fordeles.

- Selvfølgelig blev jeg superglad for resultatet, hvor det vigtigste var den fremgang, som Venstre havde fået. Samtidig glædede jeg mig over, at stemmeprocenten steg. Faktisk er vi blandt de ni kommuner i landet med det højeste stemmeandel. Men i situationen var mine tanker et andet sted, nemlig på konstitueringen. Derfor ser jeg som sagt frem til at kunne bruge lidt tid i julen på at lade tingene bundfælde sig.

Stof til eftertanke

En anden begivenhed, som Kenneth Muhs endnu ikke er helt færdig med at bearbejde mentalt, er forløbet, der ledte frem til færgeprojektets forlis.

- Vi brugte to år med borgermøder, der blev forsket og skrevet en bog. Vi mødte masser af positiv stemning og stod med et supergodt projekt, som 25 byrådspolitikere havde sagt ja til. Sagen var klappet af, og vi skulle i virkeligheden i gang med at rulle projektet ud. Alligevel opstår der modstand, som gør, at det ikke bliver til noget. Kunne vi have forudset det, kunne vi have gjort noget andet? Det har jeg ikke svaret på endnu, fortæller han.

- Du ændrede selv holdning i sagen. Hvorfor?

- Det gjorde jeg for det første, fordi det var nødvendigt med en folkelig opbakning, når man skulle ud og hente fondsmidler til projektet. For det andet, og det var helt afgørende, så pegede museets folk på risikoen for, at hele kulturarvsprojektet kunne komme i spil.

- Var det en fejl set i bakspejlet at bruge en masse tid og energi på en kulturfærge, når man i forvejen havde det store projekt med Nyborg Slot?

- Nej. Det var ikke noget, vi nødvendigvis havde ønsket, men lige pludselig opstod muligheden med færgen, fordi den skulle væk fra Odense, og så måtte man prøve at gribe den mulighed. Havde vi ikke sagt ja til at have færgen liggende, mens vi undersøgte mulighederne, var den måske allerede blevet sendt til ophug. I enhver proces ligger der også en læring.

- Er det et spørgsmål om, at I har været ude af sync med folkestemningen?

- Nej, det synes jeg ikke. I de to år, der har været arbejdet med projektet, har der været en enorm opbakning. Så tværtimod.

- Hvad er din egen forklaring på, at det gik, som det gik?

- Der opstod lige pludselig en modstand imod det efter sommerferien. Set i det lys er jeg glad for, at vi holdt et borgermøde mere om projektet. Hvis vi gerne vil borgerinddragelse, skal vi også være parat til at gøre det i de tilfælde, hvor folk er knap så glade. Ellers giver det ikke mening. Men vi er nødt til at overveje, hvordan vi kan sikre, at vi har fået alle med.

Borgmesterens dagsorden

Det bliver også opgaven for Kenneth Muhs i forhold til det politiske arbejde, der venter i 2018.

- Nu bliver det hele meget nemmere, var der en, der bemærkede, da det stod klart, at vi ville få absolut flertal. Men det tror jeg ikke. Jeg betragter det i virkeligheden som en kæmpe forpligtelse. Det kalder endnu mere på et bredt samarbejde, forklarer han.

Venstre er blandt andet gået til valg på oprettelsen af et nyt sundhedshus, og her skal samarbejdet udvides til at omfatte Region Syddanmark. Hele idéen med sundhedshuset er ifølge borgmesteren at samle en lang række funktioner, så borgerne oplever et langt mere gnidningsfrit forløb. For eksempel i forbindelse med en udskrivning fra sygehuset eller i behandlingen af patienter med kroniske lidelser.

Det nye år skal også bruges på at diskutere, hvordan kommunen kan blive bedre til at håndtere et stigende antal demente. Her er det tidligere plejecenter Tårnparken i spil som demenscenter, der blandt andet kan indeholde et tilbud til udadreagerede demente. Men som også kan opbygge specialviden på området.

Sidst, men ikke mindst, varsler borgmesteren flere penge til modernisering af folkeskolen. Det bliver dog tidligst i budgettet for 2019, som skal forhandles på plads i løbet af det kommende efterår.

Borgmester om valgtriumf: Det er stadig ikke helt sunket ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce