Boldklub raser: Vi er brikker i et politisk spil

Kunstgræsbaner har spredt sig som paddehatte ud over hele fodbold-Danmark. I Ullerslev fejrede den lokale klub deres kunstgræsbane før jul 2017. Arkivfoto: Mogens Rasmussen.

Boldklub raser: Vi er brikker i et politisk spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstrefløjen i Nyborg Byråd er betænkelig ved miljøeffekten af kunstgræsbaner. En planlagt bane i Vindinge er forsinket og skal nu igen diskuteres i byrådet. Borgerligt flertal klar til at stemme Vindinge-banen igennem i den billigste udgave.

Vindinge: Vi er simpelthen så trætte af det her cirkus. Vi er blevet en brik i et politisk spil. Vi er blevet en del af valgkampen.

Formanden for Vindinge Boldklub, Claus Johansen, tackler igennem, når han kommenterer situationen omkring den nye kunstgræsbane i Vindinge. Eller rettere den kunstgræsbane, der endnu ikke er blevet til noget i byen lige uden for Nyborg.

Byrådet har tidligere vedtaget at anlægge banen i Vindinge, men den er forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan, og da politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Nyborg i denne ugen igen havde sagen på dagsordenen, kom der heller ikke nogen afgørelse.

Politikerne fra de borgerlige partier besluttede at sætte arbejdet med banen igennem, men Socialdemokraterne krævede sagen vendt i byrådet. Og dermed kan der tidligst fløjtes gang i det omfattende anlægsarbejde sidst på måneden. Banen skulle efter den oprindelige tidsplan være indviet i efteråret 2018.

Kunstgræs
Miljøstyrelsen skønner, at der hvert år udledes 450-790 tons mikroplast om året fra danske kunstgræsbaner med gummigranulat. Det svarer til cirka 10 procent af den samlede mikroplast-udledning i Danmark.Mikroplast spredes blandt andet via spillernes tøj og støvler.

Regnvand kan også sprede mikroplast til naturen. Kunstgræsbaner har drænrør, som fører vandet væk. Vandet i drænrørene har en høj koncentration af mikroplast, har undersøgelser vist.

Miljøstyrelsen anbefaler, at man arbejder ud fra et forsigtighedsprincip. Det vil sige, at man skal minimere spredningen af infill, og at man benytter den infill med mindst mulige miljøpåvirkning under hensyn til funktionalitet og pris.

I Vindinge venter fodboldspillerne på at få en kunstgræsbane, og derudover har Nyborg Kommune kunstgræsbaner i Ullerslev, Tårup og Nyborg. Der er private kunstgræsbaner ved Efterskolen Ved Nyborg og Nyborg Gymnasium.

Flere modeller

Under mødet i Teknik- og Miljøudvalget blev politikerne præsenteret for flere forskellige modeller - alle med findelte bildæk som underlag. Det borgerlige flertal vil anlægge banen traditionelt, så regnvandet får lov til at sive ned gennem gennem banen og derefter via dræn ud i et lille vandløb og videre til Vindinge Å. Dog bliver der indskudt et muldlag til at opfange mikro-plasten og andre miljøskadelige stoffer.

Socialdemokraterne er stemt for en noget dyrere model, hvor man samler drænvandet under kunstgræsbanen op i et bassin, hvorfra det ledes til kloakken, så det ender på renseanlægget i Nyborg. Den model er noget dyrere, men økonomien i sagen er holdt på den lukkede dagsorden og politikerne vil ikke oplyse, hvad prisforskellen er.

Socialdemokraterne kom i mindretal, men kræver sagen behandlet i byrådet, og derfor kan man altså endnu ikke lave en aftale med entreprenøren, der skal anlægge banen.

- Det er som om Socialdemokraterne hele tiden vil lægge sten i vejen for det her projekt, som de jo ellers har sagt ja til, da budgettet blev vedtaget, siger Claus Johansen.

- De andre baner rundt om i kommunen har fået tilladelse, og vores bane bliver endda langt sikrere end de andre. Drænvandet ledes gennem et muldlag og vores bane bliver også indrettet med en høj kant rundt om banen, så granulatet bliver inde. Der bliver desuden en sluse, hvor spillerne skal banke tøj og støvler af, for at mikroplast ikke spredes, siger Claus Johansen.

Kork er ude

Da sagen var til debat i sommer, var partierne også uenige om miljøeffekterne af kunstgræsbanen. Dengang var Socialdemokraterne varme på en løsning, hvor kunstgræsset blev anlagt på et lag findelt kork, men den løsning er aktuel længere, fordi der er meget dårlige erfaringer med korkunderlag andre steder.

Vindinge Boldklubs formand har skrevet et åbent brev til byrådet, hvor han beklager, at sagen atter trækker ud. Claus Johansen skriver blandt andet:

"Vi står over for en ny sæson, hvor over 225 børn og voksne ikke kan planlægge træning, kampe, stævner og lignende."

Indtil kunstgræsbanen i Vindinge er en realitet, har Vindinge Boldklub mulighed for at låne banen i Nyborg Idrætspark.

Vindinge Boldklub betaler selv en del af udgifterne til den nye bane, nemlig 450.000 kroner plus 96.000 kroner til forbedret lys på banen.

Boldklub raser: Vi er brikker i et politisk spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce