I disse dage er der aktiv historiefortælling på Nyborg Slot. Det handler om et glemt korstog

Nyborg: I 1518 planlagde den rejselystne og nysgerrige kong Christian 2. en stor rejse mod fremmede himmelstrøg. Rejsens mål var Indien, men man havde bare ikke på det tidspunkt helt styr på, hvor det store land med de eksotiske krydderier lå.

Det er den eksotiske ramme om ferie-aktiviteterne, der i denne uge finder sted på Nyborg Slot.

Udenfor slottet smykker solen de vinterferierende familier, der alle forbereder sig på at drage af sted på kongens store korstog i en omgang aktiv historiefortælling indenfor i de mere kølige slotshaller.

- Det er sjovt, fordi man prøver noget, man normalt ikke laver i vinterferien. Jeg har skudt med bue og pil mod min farmor, men hun vandt, siger 13-årige Tobias, der er fra København, men i vinterferien på besøg hos bedsteforældrene i Nyborg.

Fortiden indhenter nutiden

For en stund synes fortiden at indhente de kulørte jakker, flyverdragter og moderne mobiltelefoner, der ellers lyser op som genstande fra vores tid: Der sys kraftige kalotter i uld, de gamle, misvisende verdenskort mimes af børne- og bessehænder, og der bueskydes og rynkes på næsen af smagen efter tidens vigtigste proviant; tørfisk og sæl.

Ja, tiden dengang var hverken til næse eller tunge. Her skulle man være heldig bare at overleve, ikke mindst frygten for sømonstre, pygmæer, skrællinger og enfødder, som alle leverede slet tankemylder for selv erfarne søfarerende.

- Ad, hvor klamt! En mumiekat! udbryder to drenge, mens den ene peger på en mager, mumificeret kat, der dengang blev murret inde for at skræmme onde ånder væk, men nu er blevet blotlagt til åbent skue.

Trods tusindvis af forskelle imellem nu og da, tækkes de to drenge alligevel af den svundne tid:

- Det er sjovt og lærerigt, fordi man kommer rigtigt tæt på, hvordan man levede dengang, siger den ene, mens den anden nu har mere travlt med at komme sig over frokosten. Her var salamien nemlig udskiftet med sælkød, der med lidt anstrengelse "kunne smage af fiskespinde eller røget laks", men grimassen viser nu snarere mod mere uappetitlige smagsoplevelser. Målløs peger han på en stabel velkendte frugter i en kurv:

- Spiste man virkelig også æbler dengang?

Drengen spørger museumsinspektør, Mathias Tryggedsson, der i denne uge har indtaget rollen som historieformidler i børnehøjde.

- Christian 2.'s korstog er virkelig gået i glemmebogen, hvilket er en skam, for han havde tårnhøje ambitioner om at komme op på linje med Columbus. Det var selvfølgelig også en skam, at korstoget ikke blev til noget, siger han og afslører at Christian 2.'s storstilede sørejse aldrig blev til noget. Kongen nåede nemlig at blive afsat lige inden.

Men med alle de besøgendes mange forberedelser ser det måske ud til at Christian 2. alligevel kan få realiseret sit korstog her små 500 år efter.

  • Af: