Tre familier og JP Ejendomme deler den million kroner, byrådet har sat af til byfornyelse i Nyborgs historiske bymidte.

Nyborg: Inden længe er Nyborg centrum blevet smukkere og byen måske en lille smule tættere på drømmen om Unescos eftertragtede liste over verdenskulturarv.

I hvert fald er Nyborg Kommune - næsten - klar til at uddele en million kroner til byfornyelse i Nyborg centrum, og millionen kommer til at gøre godt i seks ejendomme.

I alle tilfælde handler det om facade, vinduer eller tag - altså den del af huset, som vi alle har glæde af, når vi går rundt i byen.

Byfornyelse i Nyborg

Da Nyborg Byråd for nogle år siden snakkede om at genindføre en ordning med byfornyelse, kunne kommunen få halvdelen af udgiften dækket af staten.Den ordning er afskaffet i mellemtiden, oplyser Gruppeleder Charlotte Markvardsen, Plan og Byg i Teknisk Afdeling.

Derfor er pengene alene hentet op af kommunekassen.

Ordningen med at bruge en million kroner om året på byfornyelse i Nyborg centrum fortsætter de kommende år.

 

Der var blot otte ansøgninger til de rare kommunale kroner, og den fordeling, som Teknik- og Miljøudvalget er nået frem til, sier altså kun to projekter fra.

Pohlmann topscorer

Det er ikke mindst JP Ejendomme aps - i folkemunde kaldet Pohlmann - der har haft øje på den nye ordning. Fem af de otte ansøgninger kom fra virksomheden, der jo ejer mange byejendomme i Nyborg.

Det er også Pohlmann-koncernen, der er scorer flest penge til et enkelt projekt, nemlig til Mellemgade 12, der modtager 375.000 kroner til en planlagt totalrenovering på 1,6 millioner. Støtten er dog langt fra de to millioner kroner, Pohlmann søgte i første omgang.

Avisen har tidligere fortalt om, hvordan Johan Pohlmann i 2013 "kom til" at købe byhuset ved en tvangsauktion. Huset har ikke udsigt til nogensinde at blive en god forretning, men Johan Pohlmann er meget optaget af byens historie, og han kunne ikke holde sig fra huset i Mellemgade, der i for de fleste mest ligner en ruin, men som i eksperternes øjne er en sand perle. Huset beskrives som det bedst bevarede eksempel på et "ildebrandshus" i Nyborg - opført efter den store brand i 1797.

Det gode er, at huset har originale vinduer og tag, men problemet er, at det skal have en kæmpe renovering, før det bliver egnet til menneskebolig igen. Huset har stået tomt, siden Johan Pohlmann købte det i 2013. De 375.000 kroner skal bruges til renovering af facade og vinduer og udskiftning af tag.

 

 

Små huse og stor gård

JP Ejendomme aps får også støtte til at ordne facaden og vinduerne på den flotte, gamle købmandsgård, Rasmus Møllers Gaard, Nørregade 1 og det lidt triste byhus, Vestervoldgade 30. Til gengæld får selskabet nej til støtte til to forretningsejendomme i Kongegade 13 og 11.

De sidste penge går til tre familier, der bor i Skippergade og Slotsgade. Søren og Ruth Holm får halvdelen af de 142.000, det har kostet at skifte samtlige vinduer i deres lille byhus, Lars H Jacobsen og Anne-Berit Høj Nielsen får 90.000 kroner til udskiftning af taget på deres fredede byhus fra slutningen af 1700-tallet. Familien har også fået støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen, fra puljen til vedligeholdelse af fredede bygninger.

Endelig får Søren Damgaard Pedersen 63.000 til vinduer og sålbænke i Slotsgade 31 - næsten nabo til slottet.

Ordningen med at give en million kroner om året til byfornyelse i Nyborg bykerne fortsætter de kommende år, men fremover bliver det understreget, at ikke kan få tilskud, hvis renoveringen er gået i gang eller måske endda færdig. Det var tilfældet denne gang med de to huse i Skippergade, men forvaltningen har indrømmet, at de havde glemt at annoncere denne begrænsning.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.