Billedserie: Disse huse fik støtte til nye vinduer og tag

Mellemgade 12 er en ubeboelig ruin. Men huset er samtidig byens bedste eksempel på et såkaldt ildebrandshus - altså den type af huse, der blev bygget efter den store brand i 1797. JP Ejendomme får 375.000 til hjælp til renoveringen af huset. Foto: Mogens Rasmussen.

Billedserie: Disse huse fik støtte til nye vinduer og tag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre familier og JP Ejendomme deler den million kroner, byrådet har sat af til byfornyelse i Nyborgs historiske bymidte.

Nyborg: Inden længe er Nyborg centrum blevet smukkere og byen måske en lille smule tættere på drømmen om Unescos eftertragtede liste over verdenskulturarv.

I hvert fald er Nyborg Kommune - næsten - klar til at uddele en million kroner til byfornyelse i Nyborg centrum, og millionen kommer til at gøre godt i seks ejendomme.

I alle tilfælde handler det om facade, vinduer eller tag - altså den del af huset, som vi alle har glæde af, når vi går rundt i byen.

Der var blot otte ansøgninger til de rare kommunale kroner, og den fordeling, som Teknik- og Miljøudvalget er nået frem til, sier altså kun to projekter fra.

Byfornyelse i Nyborg
Da Nyborg Byråd for nogle år siden snakkede om at genindføre en ordning med byfornyelse, kunne kommunen få halvdelen af udgiften dækket af staten.Den ordning er afskaffet i mellemtiden, oplyser Gruppeleder Charlotte Markvardsen, Plan og Byg i Teknisk Afdeling.

Derfor er pengene alene hentet op af kommunekassen.

Ordningen med at bruge en million kroner om året på byfornyelse i Nyborg centrum fortsætter de kommende år.

 
Slotsgade 31 er handlet for nylig. Ejeren har nu fået 127.000 til udskiftning af vinduer og sålbænke.  Foto: Mogens Rasmussen.
Slotsgade 31 er handlet for nylig. Ejeren har nu fået 127.000 til udskiftning af vinduer og sålbænke. Foto: Mogens Rasmussen.

Pohlmann topscorer

Det er ikke mindst JP Ejendomme aps - i folkemunde kaldet Pohlmann - der har haft øje på den nye ordning. Fem af de otte ansøgninger kom fra virksomheden, der jo ejer mange byejendomme i Nyborg.

Det er også Pohlmann-koncernen, der er scorer flest penge til et enkelt projekt, nemlig til Mellemgade 12, der modtager 375.000 kroner til en planlagt totalrenovering på 1,6 millioner. Støtten er dog langt fra de to millioner kroner, Pohlmann søgte i første omgang.

Avisen har tidligere fortalt om, hvordan Johan Pohlmann i 2013 "kom til" at købe byhuset ved en tvangsauktion. Huset har ikke udsigt til nogensinde at blive en god forretning, men Johan Pohlmann er meget optaget af byens historie, og han kunne ikke holde sig fra huset i Mellemgade, der i for de fleste mest ligner en ruin, men som i eksperternes øjne er en sand perle. Huset beskrives som det bedst bevarede eksempel på et "ildebrandshus" i Nyborg - opført efter den store brand i 1797.

Det gode er, at huset har originale vinduer og tag, men problemet er, at det skal have en kæmpe renovering, før det bliver egnet til menneskebolig igen. Huset har stået tomt, siden Johan Pohlmann købte det i 2013. De 375.000 kroner skal bruges til renovering af facade og vinduer og udskiftning af tag.

 

 

Vestervoldgade 30 er et af JP Ejendommes mange huse i byen. Det får 200.000 til en forestående renovering af tag, facade og vinduer.  Foto: Mogens Rasmussen.
Vestervoldgade 30 er et af JP Ejendommes mange huse i byen. Det får 200.000 til en forestående renovering af tag, facade og vinduer. Foto: Mogens Rasmussen.

Små huse og stor gård

JP Ejendomme aps får også støtte til at ordne facaden og vinduerne på den flotte, gamle købmandsgård, Rasmus Møllers Gaard, Nørregade 1 og det lidt triste byhus, Vestervoldgade 30. Til gengæld får selskabet nej til støtte til to forretningsejendomme i Kongegade 13 og 11.

De sidste penge går til tre familier, der bor i Skippergade og Slotsgade. Søren og Ruth Holm får halvdelen af de 142.000, det har kostet at skifte samtlige vinduer i deres lille byhus, Lars H Jacobsen og Anne-Berit Høj Nielsen får 90.000 kroner til udskiftning af taget på deres fredede byhus fra slutningen af 1700-tallet. Familien har også fået støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen, fra puljen til vedligeholdelse af fredede bygninger.

Endelig får Søren Damgaard Pedersen 63.000 til vinduer og sålbænke i Slotsgade 31 - næsten nabo til slottet.

Ordningen med at give en million kroner om året til byfornyelse i Nyborg bykerne fortsætter de kommende år, men fremover bliver det understreget, at ikke kan få tilskud, hvis renoveringen er gået i gang eller måske endda færdig. Det var tilfældet denne gang med de to huse i Skippergade, men forvaltningen har indrømmet, at de havde glemt at annoncere denne begrænsning.

Skippergade 10 har fået nye vinduer hele vejen rundt. Det udløser en kommunal støtte på 70.967 kroner.  Foto: Mogens Rasmussen.
Skippergade 10 har fået nye vinduer hele vejen rundt. Det udløser en kommunal støtte på 70.967 kroner. Foto: Mogens Rasmussen.
Skippergade 26 er fredet. Det har fået nyt tag i sommer, og det var en dyr omgang, men ejerne får nu godt 90.000 kroner af kommunen ud over den støtte de allerede har fået fra staten.  Foto: Mogens Rasmussen.
Skippergade 26 er fredet. Det har fået nyt tag i sommer, og det var en dyr omgang, men ejerne får nu godt 90.000 kroner af kommunen ud over den støtte de allerede har fået fra staten. Foto: Mogens Rasmussen.
Nørregade 1 - også kaldet Rasmus Møllers Gaard er en af JP Ejendommes perler. Huset skal have ordnet facaden og vinduer. Det giver 200.000 i støtte fra kommunen.  Foto: Mogens Rasmussen.
Nørregade 1 - også kaldet Rasmus Møllers Gaard er en af JP Ejendommes perler. Huset skal have ordnet facaden og vinduer. Det giver 200.000 i støtte fra kommunen. Foto: Mogens Rasmussen.

Billedserie: Disse huse fik støtte til nye vinduer og tag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce