Beboere frygter støv-helvede


Beboere frygter støv-helvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KLASSISK KONFLIKT: Idyl på landet eller erhvervsområde - protest mod grusgrav
SVINDINGE: Beboere på Regissevej lige uden for Svindinge er i oprør. De forudser, at de kommer til at leve i et støv-helvede, fordi landmand og fjerkræproducent Jesper Andersen vil grave grus og sten i et stort område, der støder op til deres ejendomme.

- Vores ejendom kommer til at ligge som en ø mellem store, tunge lastbiler og grusgraven, siger en af naboerne til den kommende grusgrav, Vivi Braas.

Jesper Andersen har søgt Fyns Amt om tilladelse til at grave 100.000 kubikmeter om året de næste 10 år. Og beboerne har regnet sig frem til, at det kommer til at betyde, at der vil køre to-tre lastvogne ud fra den kommende grusgrav hver time.

Udsigten til støj og støv har fået de første beboere i området til at beslutte sig for at flytte. Stiftstidende har talt med de pågældende, men de ønsker ikke at udtale sig til avisen.

Beboere anede intet

Mange af beboerne i det naturskønne område har ikke været opmærksomme på, at de har købt hus i et område, som amtet har udpeget som regionalt graveområde. Og blandt andre Bjarne Kløj- gaard frygter, at grusgraven i baghaven kan komme til at koste ham og de øvrige hus-ejere dyrt.

- Lige nu kan vi se ud over Østfyn ud til Storebælt, og noget af den udsigt vil i hvert fald forsvinde, når de begynder at grave. Erfaringerne fra andre steder viser også, at ejendomspriserne dykker, hvor der graves efter grus. Før hvem vil bo op ad støj, støv og tung trafik? Det var i hvert fald ikke derfor, at vi flyttede på landet i 1980, siger Bjarne Kløjgaard.

Beboerne har protesteret til Fyns Amt i et forsøg på at forpurre planer om grusgravning. Men det vil næppe lykkes.

Sagsbehandler Karin Fynbo fra amtet oplyser, at netop fordi, at området er udpeget til råstofindvinding, skal der noget helt ekstraordinært til for at afvise en ansøgning om grusgravning.

Frygten er overdrevet

Jesper Andersen, der vil i gang med at grave grus på sin ejendom, forstår godt naboernes usikkerhed.

- Men deres frygt for alvorlige gener står slet ikke i forhold til virkeligheden og den aktivitet, vi har tænkt os. Vi og andre har gravet grus her i området i de seneste 25 år. Og vi har ikke en eneste gang fået klager over støv, snavs og støj, siger han.

Han kan ikke afvise, at råstofindvindingen kommer til at betyde to-tre lastbiler i timen fra grusgraven. Men han peger på, at det svarer til eller er endog lidt mindre end den trafik, der har været fra andre grusgrave i området.

- Og beboerne bag protesten må altså også gøre sig klart, at når man flytter på landet, så flytter man også ind i et erhvervsområde, hvor der skal være plads til landmanden - eller i det her tilfælde grusgraven, fastslår han.

Jesper Andersen understreger, at han er meget interesseret i at snakke med naboerne om, hvordan han kan mindske deres gener.

- Vi har allerede i samråd med amtet valgt en grave-metode, der betyder at vi ikke laver så stejle skrænter. Grusgraven bliver med andre ord pænere at se på, og vi kan hurtigere genetablere de udgravede områder. Samtidig vil vi meget gerne tale med naboerne om, hvordan vi f.eks. ligger jordvoldene omkring udgravningen, så de generer deres udsigt mindst muligt, fastslår Jesper Andersen.

Beboere frygter støv-helvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce