Men i dag har Christina Hou Holck, Holckenhavn Slot, fået en god forretning op at køre og er hele tiden i gang med ny udvikling af forretningsområder
Baronesse Christina Holck arvede som 16-årig efter sin fars død et kæmpe slot med store jordtilliggender, men fremfor alt en kæmpegæld. Staten skulle have sit i form af arveafgiften efter et stort slot med mange underliggende bygninger, 356 ha. Skov, 80 ha. eng og 400 ha landbrugsjord. Millionerne, dem der ikke var der, fossede ud af baroniets kasse. Den 16-årige baronesse kunne ikke drive stedet og tjene alle de penge ind igen. Hendes mor tog over og drev stedet, indtil Christina som 28-årig var parat til at gøre det.

Den unge baronesse var uddannet jurist og havde egentlig ikke den store interesse for land- og skovbrug og jagt. Men efter moderens død, var der ikke andre til at redde det slet vedligeholdte slot. Og det var en opgave, Christina virkelig følte noget for.

- Det er mit barndomshjem. Det har været i slægtens eje i 330 år. Selvom opgaven næsten var umulig på grund af den vanvittige arveafgift, så skulle den løses. Jeg kunne da ikke se mit barndomshjem, mine forældres hjem synke i grus, siger Christina Hou Holck.

Hun fik et nyt mellemnavn, da hun giftede sig med Dennis, der i dag tager hånd om den del af driften, der ligger i driften af skovbruget og måske flere andre nyere tiltag.

Baronessen mistede også sin titel, da hun valgte Dennis. I adelige kredse kan man ikke som kvinde gifte sig under sin stand. Havde Christina derimod været en mand og havde ægtet en borgerlig kvinde, var denne blot blevet ophøjet til baronesse. Men sådan er det ikke den anden vej rundt. Christina blæste på titlen og valgte kærligheden. Dennis var og er ikke i tvivl heller. Han har fået en særdeles arbejdsom ægtefælle, der har sine mål og arbejder hårdt for dem. Og det lykkes for hende.

Trods den kæmpe arveafgift valgte Christina og Dennis at investere et stort to-cifret millionbeløb i slottet, så det kunne bruges til noget fornuftigt. Bo der selv, havde de overhovedet ikke nogen intentioner om. Det er jordbundne folk, der gerne vil bo praktisk et sted, som er godt for familie og børn og til at holde igang uden en hær af tjenestefolk. For det er der slet ikke råd til.

Slottet havde ikke elektricitet, og de mange rum var slet ikke i en stand, så moderne mennesker med tegnebogen i orden vil overnatte der. Der kom lys ligesom i himlen, og når man i dag ser de istandsatte værelser føles pustet af rigtig luksus helt ind til marven. Restaureringen af det gamle slots indre er gennemført med en sådan pietetsfølelse og sans for det gamle sammen med det bekvemme og moderne faciliteter, at det skulle være et skarn, der sagde nej til bare én nats ophold der. Men det er heller ikke et sted, hvor enhver bare kan køre ind fra landevejen og få et ledigt værelse.

Huset bruges kun til store selskaber, møder og konferencer. Omgivelserne er unikke. Og den tidligere baronesse har lagt en strategi, der sikrer, at folk virkelig føler sig hjemme, når de er på Holckenhavn Slot. Før kørte foretagendet også i pengemaskinens navn med selskaber i telte, ved siden af de 150, der kan sættes til veldækkede borde i riddersalen. Men den trafik er standset.

- Folk skal helst føle, at det er deres hjem, når de er her for at holde f. eks. et bryllup. De skal ikke hele tiden føle, at de støder ind i mennesker fra andre selskaber. De skal kunne gå frit omkring i huset og kun møde de velvillige tjenestefolk, der ved, at de er der for at få gæsterne til at føle sig veltilpasse hele tiden, siger Christina Hou Holck.

Og hvem vil ikke gerne holde et bryllup, hvor brudeparret kan få en helt unik suite med de lækreste antikke møbler og et tip-top-moderne badeværelse med marmor, designerarmaturer og måske oldemors gamle men helt nyrestaurede chasselongue til at tage en slapper på ovenpå boblebadet, inden den store make-up skal lægges foran det facetslebne spejl i en prægtig ramme fra dengang, der virkelig var spejle til.

Middagen serveres i ridderslaen, hvor der kan dækkes op til 150 mennesker. Maden laves af husets trofaste gastronom, den fra gourmetstedet Munkebo Kro kendte Thomas Pasfall. Opdækningen er, som det passer sig til en flot istandsat riddersal, som én gang før har været renoveret under tilsyn at Nationalmuseet.

Den smukke og store park tager sig fascinerende ud i sommerens vedholdende solskinsvejr. Kan der tænkes nogen rarere ramme for den største dag i de flestes liv.

I dag er mange mennesker villige til at ofre enorme summer på den store dag, Men det kan godt være en god idé at holde sig gode venner med den rige onkel i Amerika, hvis brylluppet skal stå på Holckenhavn. Men så er det også sikret en oplevelse for livet.

- Ud over bryllupper, som vi har mange af, har vi mange firmaarrangementer af forskellig størrelse og art. De særlige ønsker, firmaerne har, gør vi alt for at løse, og de skal nærmest være umulige, hvis ikke vi kan gøre det. Dennis har før arbejdet i event-branchen, så han er vant til lidt af hvert og god til at komme med gode idéer, siger Christina Hou Holck.

Hendes mand tager sig af driften af skovbruget, godt hjulpet af stedets skovridder igennem mange år. Landbrugsjorden er forpagtet ud, som den har været det i mange år. Slottet med dets mange arrangementer ved siden af diverse fester og firmaarrangementer er efterhånden blev så stort et aktiv, at det udgør 50 pct. af omsætningen.

- Men der skal også mange penge ind. Banker og kreditforeninger vil selvfølgelig også gerne se nogle penge. Og med den arveafgift og de investeringer, vi har foretaget i Slottet, er det ikke småpenge, det drejer sig om. Så vi er hele tiden på vej med nye idéer til at udvikle forretningen på en forsvarlig måde, så alle stadig vil være glade for at komme her og føler, at stedet faktisk kun er til for dem. Det vil vi holde fast i.

Projekterne er lykkedes indtil nu. Vi har reddet mit barndomshjem fra den helt store rutschetur, og jeg har fået en dejlig mand. Kan man forlange mere, siger den absolut jordnære, tidligere baronesse.
  • fyens.dk