Ballonpost på kongelig befaling


Ballonpost på kongelig befaling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ULLERSLEV: I Ullerslev er Erik G. Andresen i besiddelse af flere oplysninger om kandidat Coldings første luftpostflyvning i Danmark.

I aften markeres 200-årsdagen med en ballonopstigning fra Juelsberg Gods for at fejre, at Colding i 1808 fik sendt post fra Nyborg til Korsør hen over briternes flådeblokade i Storebælt.

- Ved et tilfælde har jeg fået fat i en kopi af den korrespondance, der var mellem Johann Peter Colding og kongen, Frederik VI. Det fremgår, at Colding ikke søgte tilladelse, men var befalet til at gøre forsøget, siger Erik G. Andersen.

Allerede i 1807 gjorde kandidat Colding sig bemærket med sine balloner. Berlingske Tidende berettede i august det år om, at kandidaten havde "opsendt et aërostatisk fartøj" fra Rosenborgs eksercerplads i København til stor jubel for tilskuerne.

Året efter dukker Colding op i telegrafist Paludans journal for Korsør Telegraf (den optiske), hvor der 25 maj, 1808, er meddelt til Nyborg: "Kandidat Colding skal efter kongl. Befaling andstille forsøg med Luftballoner over Beltet; Øvrigheden bedes bekientgiøre i Egnen, at med østlig Vindopstiger een, hvorfor gives 2 Rd. findeløn, naar ballonen afleveres til nærmeste Øvrighed, som bedes melde det Igiemmen Telegraphen."

Og teksten i et brev fra Colding lyder: "Allernaadigste Konge! Tillad at jeg fordrister mig til allerunderdanigst at tilstille Deres Majestæt dette Brev, som jeg ved en aërostatisk Maskine, til Bevis for Udførelsen af de mig allernaadigst befalede Forsøg afsender over Beltet til Sielland fra Fyen, hvor jeg opholder mig for at efterkomme Deres Majestæts allerhøjeste Befaling.

Nyborg den 2den Juni 1808  Allerunderdanigst Johann Peter Colding."

Erik G. Andresen oplyser, at det også fremgår, at eksperimentet med opsendelsen, der skulle blive til den første forsendelse af luftpost i verdenshistorien, startede 28. maj.

Intet i det materiale, Erik G. Andresen har kopi af, antyder noget om, hvorfra den første opsendelse foregik.

Derimod omtaler Colding to opsendelser fra Risinge Gods, én den 2. juli 1808 klokken halv ni om formiddagen, hvor ballonen landede ved Skælskør, og igen fra Risinge den 4. august 1808 klokken elleve. Den landede senere ved Sorø.

Ballonpost på kongelig befaling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce