Arkæologer graver på Torvet i Nyborg

Under de årlige Danehofmarkeder er Torvet ved Nyborg Rådhus igen blevet taget i brug til pladsens oprindelige formål, nemlig ridderturneringer.
Foto: Yilmaz Polat

Arkæologer graver på Torvet i Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere kongelige turneringsplads skal undersøges som forberedelse til udbygning af Nyborg Slot.

Mandag morgen begynder Østfyns Museer arkæologiske undersøgelser på Torvet i Nyborg. Det er en forskningsgravDet er en forskningsgravning, der skal give ny viden i forbindelse med det store bygge og restaureringsprojekt på Nyborg Slot, oplyser afdelingsleder Janus Møller Jensen.

Torvet indgår som en central del af projektet, da det var en integreret del af det byrum, som Christian 3. skabte i forbindelse med udvidelsen af Nyborg Slot og anlæggelsen af den nøje planlagte residensstad Nyborg i 1530'erne og 1540'erne.

Undersøgelserne er derfor af største vigtighed forskningsmæssigt også som forudsætning for projektet, da der ikke tidligere er foretaget arkæologiske undersøgelser på Torvet, understreger Janus Møller Jensen.

Torvet blev anlagt som kongelig turneringsplads foran Nyborg Slot. Det fik sin nuværende udstrækning i slutningen af 1540'erne. Fra skriftlige kilder vides det, at kong Christian 3. opkøbte fire-fem gårde, der angiveligt har ligget med facaden mod gaden, der nu afgrænser Torvet mod syd, for derefter at rive dem ned med henblik på at anlægge pladsen.

Målet er at konstatere kulturlagenes tykkelse, matrikelskel og eventuelt at finde bygningsrester af de nedrevne byhuse. Derudover forhåbentligt at be- eller afkræfte byrygters beskrivelse af fund af knogler og kranier på Torvet i et omfang, der kunne antyde en hidtil ukendt kirke med kirkegård, som kan være ældre end den nuværende Vor Frue Kirke, der er grundlagt i 1380'erne.

Torvets nuværende udseende stammer i alt væsentligt fra 1963.

Der skal åbnes en række felter, strategisk spredt ud over Torvet, men naturligvis ikke på samme tid, så parkering vil i et vist omfang stadig kunne ske på pladsen.

Udgravningerne forventes at vare i 13 uger, og resultaterne vil blive formidlet undervejs på samme måde, som det er sket ved de hidtidige udgravninger ved slottet. Også her skal der senere gennemføres yderligere forskningsgravninger, inden restaurering og udbygning af slottet kan komme i gang.

Det er et projekt, der anslået koster 200 millioner kroner. Der foreligger tilsagn fra fonde om at være med til at finansiere udbygningen.

Arkæologer graver på Torvet i Nyborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce