Anklager tjærevirksomhed: Lystbåde fyldt med sort støv

Tre bådejere, der måtte bruge ekstra mange timer på at gnubbe og polere sejlbåde i denne sæson. Et sort nedfald havde nemlig lagt sig over bådene. Fra venstre Knud Jensen, Martin Høier og Hanne Høybye. Foto: Privat

Anklager tjærevirksomhed: Lystbåde fyldt med sort støv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere bådejere har over de seneste uger oplevet sort nedfald på deres både. De retter opmærksomheden på tjærevirksomheden Koppers og beder om en løsning.

Nyborg: Sommeren står for døren, og klargøring af bådene er i fuld gang på vinterpladserne ved Nyborg Marina. Men stemningen blandt bådejerne er ikke just god i øjeblikket.

I de seneste uger er flere bådejere nemlig gået fra nypolerede og skinnende rene både for kort tid efter at finde dem sværtet til i sort støv.

- Jeg havde lige færdigpoleret min båd onsdag aften, og da jeg kommer herned torsdag, er der fyldt med sort støv i alle hjørner og kroge af båden, fortæller Martin Høier fra Nyborg.

Det samme har Hanne Høybye og Knud Jensen oplevet på deres både, og de er mildest talt trætte af det.

- Det er møgirriterende. Og det er ikke bare støv, der går væk med vand. Der skal virkelig gnubbes og bruges opløsningsmidler, siger Hanne Høybye.

Formand for Teknik- og miljøudvalget Per Jespersen forstår godt bådejernes frustration, men understreger at dialog er vejen frem.

- Jeg forstår godt, at det er ubehageligt for bådejerne, og det er en træls situation for alle, men jeg er sikker på, dialog er den rette løsning. Nu skal det undersøges, om nedfaldet kommer fra Koppers, og så må vi tage den derfra, siger han.

De tre bådejere har alle taget kontakt til tjærevirksomheden Koppers, fordi de føler sig overbeviste om, at nedfaldet kommer fra deres skorsten.

- Jeg tog fat i deres miljøchef Dorte Riis, da jeg opdagede det torsdag den 19. april. Hun kom da også herned, men kunne ikke se nogen uregelmæssigheder, fortæller Martin Høier og fortsætter:

- Faktisk følte jeg, at hun slet ikke ville forholde sig til problemet, og det er dårligt naboskab.

Siden har både Koppers og Miljøstyrelsen været forbi for at tage prøver.

Mere om Koppers
Koppers Denmark ApS forarbejder tjære fra koksværker til forskellige færdigprodukter så som naftalin, tjæreolier og beg.

Virksomhedens centrale anlæg er et tjæredestillationsanlæg og et naftalindestillationsanlæg, hvor tjæren adskilles i fraktioner til virksomhedens produkter.

Kontakt forsikringen

Da et lignende nedfald skete sidste år, fik bådejerne at vide fra Koppers, at de kunne kontakte Koppers' forsikring og få skaderne dækket.

Det samarbejde fremhæver teknik- og miljøformanden.

- Sidste år oplevede vi god velvillighed fra Koppers, og de skal helt sikkert ses som en medspiller i det her. Ingen er ude på at genere nogen, understreger Per Jespersen.

Men det er ikke den rigtige løsning, mener Martin Høier.

- Som bådejer har jeg jo kun interesse i hurtigt at få min båd ren og fin igen, så selvfølgelig går jeg i gang med selv at gøre den rent. Alternativt skulle jeg bruge en masse tid på at dokumentere og vente på forsikringen, mens min båd stadig er møgbeskidt. I stedet burde Koppers for eksempel sende et firma, der renser vores både, siger han.

- Og finde ud af at bremse de udslip, så situationerne slet ikke opstår, tilføjer Knud Jensen.

Der er endnu ikke svar på prøverne fra Miljøstyrelsen og Koppers, der skal vise, hvorvidt nedfaldet stammer fra virksomheden.

Anklager tjærevirksomhed: Lystbåde fyldt med sort støv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce