Amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm fandt fredag eftermiddag et halssmykke af guld, som stammer fra vikingetiden. Nu tyder det på, at smykket kan blive skyld i, at de danske historiebøger skal justeres.

Dennis Fabricius Holm har kun været amatørarkæolog i tre måneder, og allerede har han fundet noget med sin metaldetektor, som andre i faget kun drømmer om at finde.

Fredag eftermiddag var egentlig helt almindelig. Eller det var den i hvert fald lige indtil Dennis Fabricius Holm fra Aunslev stødte på et helt særligt guldsmykke med sin metaldetektor på en mark nord for Nyborg.

- Først tænkte jeg: Gad vide, om det bare er et underligt smykke, nogen har tabt på marken. Det lignede ikke noget, jeg havde set tidligere, fortæller han.

- Det ligende guld, og jeg havde en idé om, at hvis guld skulle se ud på en eller anden måde, så måtte det være sådan. Jeg havde en idé om, at det kunne være noget godt, men jeg var overhovedet ikke sikker, fortsætter Dennis Fabricius Holm.

Fund kan rykke med Danmarkshistorien

Og fordi Dennis Fabricius Holm ikke var sikker på, hvad det var, han havde fundet, tog han et billede af smykket og lagde det op på Facebook.

Smykket viste sig at kunne dateres tilbage til den første del af 900-tallet, og fordi Jesus på korset er afbilledet på det, kan det være med til at skubbe til opfattelsen om, hvornår kristendommen kom til Danmark.

Hidtil har Jellingstenen fra 965 båret den tidligste afbildning af Jesus på korset.

Siden Dennis Fabricius Holm fredag eftermiddag fandt guldsmykket, har hver dag bragt noget nyt med sig. Han er blevet kontaktet af arkæologer fra både Italien og Sverige, og flere forskellige medier har henvendt sig for at få historien om, amatørarkæologen, der gjorde det spektakulære fund.

Alligevel har der været tid til at finkæmme marken for flere vikingefund. Dog uden held.

- Da Malene (Malene Refshauge Beck, museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer, red.) tirsdag fortalte mig, at mit fund måske kunne rykke ved Danmarkshistorien var det helt vildt, fortæller Dennis Fabricius Holm.

Onsdag middag overdrog Dennis Fabricius Holm guldsmykket til Malene Refshauge Beck, som sørger for at det bliver renset og undersøgt, inden det, helt ekstraordinært, bliver udstillet på Vikingemuseet i Ladby i påsken. Bagefter skal smykket sendes videre til Nationalmuseet.

Læs også: Østfyn: Amatørarkæolog kan ændre historiebøger med nyt fund

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Smykkefund: Aunslev-korset vises i Ladby fra i dag

Smykkefund: Aunslev-korset vises i Ladby fra i dag

3
Østfyn: Amatørarkæolog kan ændre historiebøger med nyt fund

Østfyn: Amatørarkæolog kan ændre historiebøger med nyt fund