Alt var kaos: Fire personer tiltalt i sag om knivstikkeri

Stiftstidendes reportere var til stede umiddelbart efter knivstikkeriet. Her ses pizzaejeren iført hvid heldragt omgivet af betjente. Foto: Kasper Riggelsen

Alt var kaos: Fire personer tiltalt i sag om knivstikkeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere end et halvt år efter den dramatiske episode på Dronningensvej i Nyborg skal retten fælde dom over lokal pizzabager og tre brødre, der kom op at slås, mens rystede vidner så på. Flere af sagens hovedpersoner optræder både som tiltalte og forurettede.

Nyborg: - Alt var bare kaos.

Sådan fortæller et vidne til knivstikkeri på åben gade fredag den 2. juni i år foran Fætter Guf på Dronningensvej i Nyborg. Her var ejeren af et lokalt pizzaria endt i et skænderi med tre brødre på henholdsvis 17, 22 og 31 år. Sagen tog en alvorlig drejning, da pizzabageren hentede en stor køkkenkniv, som han ifølge flere vidner forsøgte at stikke en eller flere af brødrene med.

Til sidst lykkedes det ham angiveligt at ramme den ældste bror i ryggen med kniven, så mandens ene lunge punkterede. Den 44-årige pizzabager fik dog også selv en hård medfart. Forinden havde de tre brødre kastet med alt fra stole, borde og skilte i et forsøg på at stoppe ham. Og da han havde stukket den ene ryggen, blev han ifølge anklageskriftet selv slået ned og sparket flere gange på kroppen og i hovedet, mens han lå på jorden.

Det kaotiske handlingsforløb var årsagen til, at ingen af de involverede efterfølgende blev fremstillet i grundlovsforhør, ganske enkelt fordi det ikke stod klart, hvem der havde gjort hvad og hvornår. Derimod blev de alle løsladt, og pizzeriaets ejer kunne allerede næste dag slå dørene op til nye kunder.

Tirsdag den 5. december mødes parterne så igen, denne gang i byretten i Svendborg, og her er alle fire involverede tiltalt i sagen.

- Der er usædvanligt, at vi har en sag, hvor nogle af de samme personer er tiltalt i et forhold og forurettede i et andet forhold. Det er ikke noget, vi ser så ofte, fortæller anklagerfuldmægtig Christian Nielsen.

Anklageskriftet
Tiltalen mod den 44-årige pizzabager lyder som følger (bemærk, at anklageskriftet er anonymiseret): Vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter efter straffelovens §245, stk. 1, til dels forsøg herpå efter straffelovens §21, ved den 2. juni 2017 cirka klokken 13.05 ud for Dronningensvej nr. 2 i Nyborg at have forsøgt at stikke (...) med en kniv, hvilket mislykkedes, idet (...) undveg, og efterfølgende, idet (...) gik mellem tiltalte og (...) at have stukket (...) i kroppen med en kniv, hvorved (...) ene lunge punkterede.De tre brødre er tiltalt for vold efter straffelovens §244 "ved i det forhold 1 nævnte i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse at have slået og sparket (...) flere gange på kroppen og i hovedet, mens (...) lå ned, hvorved (...) blandt andet mistede bevidstheden."

To af dem er desuden tiltalt efter straffelovens §247, der kommer i anvendelse, når en person er tidligere dømt for vold. Det kan føre til en forhøjelse af straffen med op til 50 procent.

To retsmøder

Mens den 44-årige knivstikker er tiltalt for grov vold, der kan straffes med fængsel i op til seks år, er de tre brødre tiltalt for almindelig vold, hvor strafferammen er maksimalt tre års fængsel. To af dem er dog tidligere straffet for vold, og det kan i sig selv føre til en skærpelse af straffen, hvis de bliver fundet skyldige.

I dagene efter den dramatiske episode indgik det i overvejelserne, om pizzabageren skulle sigtes for drabsforsøg, men det har anklagemyndigheden altså droppet. Ifølge Christian Nielsen hænger det sammen med, at man ikke har fundet bevis for, at manden havde til hensigt at dræbe.

Anklageren kan i øvrigt oplyse, at politiet allerede satte punktum for efterforskningen i slutningen af juli, hvor sagen blev overgivet til retten. Herfra har det været et spørgsmål om at finde en dato for et retsmøde, eller rettere to.

5. december bliver de tiltalte og tre vidner afhørt i sagen. 12. december følger yderligere to vidner, procedure og domsafsigelse. Ingen af de tiltalte har på forhånd tilstået forholdene.

Nægter sig skyldig

- Min klient nægter sig skyldig. Det er i hvert fald udgangspunktet, fortæller Kjeld Klausen, forsvarsadvokat for den 44-årige.

I stedet er det pizzabageren påstand, at han handlede i nødværge, altså i selvforsvar.

- Han føler, at de tre brødre kommer for at angribe og genere ham. Han ved også, hvem de er, og så skal man huske på, at de også er tiltalte i sagen. Det er derfor, vi indtager det standpunkt, forklarer Kjeld Klausen fra AdvokatFyn .

Det 31-årige offer for knivstik blev allerede samme dag meldt uden for livsfare. Til gengæld er det fortsat uvist, hvad der er gået forud for skænderiet og den efterfølgende vold. Der er blandt andet blevet spekuleret i, om sagen er narkorelateret. Det afvises dog af forsvarsadvokaten.

Alt var kaos: Fire personer tiltalt i sag om knivstikkeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce