Alle går fra borde: Færgedrømmen i Nyborg er slukket

Dette fantastiske syn kom nyborgenserne aldrig til at se i virkeligheden. Færgen Broen i tørdok ved Kongens skibsbro. Nu tyder alt på, at færgen må slæbes væk fra byen til april, for ingen arbejder længere på, at den skal blive. Illustration fra kommunens prospekt for kulturfærgen.

Alle går fra borde: Færgedrømmen i Nyborg er slukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle har opgivet håbet om at beholde den tidligere Storebæltsfærge Broen i Nyborg. Arbejdsgruppen eksisterer ikke længere, og kun ejerne af færgen har stadig et lille håb om et færgemuseum i Nyborg.

Nyborg: Drømmene om at Nyborg kan beholde museumsfærgen Broen er nu helt udslukt. Østfyns Museer har for længst sagt fra, og alle frivillige entusiaster er tilsyneladende også gået fra borde.

Så nu er det kun ejerne af færgen, de jyske forretningsmænd Jesper Kjær Andersen og Poul Kærgaard, der stadig håber på, at det bliver muligt at bevare færgen i Nyborg for at fortælle historien om dengang, Storebæltsfærgerne holdt riget sammen.

Alt tyder derfor på, at færgen slæbes væk fra Nyborg til foråret.

Det store projekt med Kulturfærgen Broen blev droppet af et enigt økonomiudvalg i august efter lang tids debat blandt borgere og politikere i byen. En debat, der klart viste, at en del borgere var modstandere af at få den lille storebæltsfærge til at ligge meget synligt i bybilledet i en tørdok ved Kongens Skibsbro - altså lige der, hvor Lauses Grill ligger i dag.

Fra starten var det de to aktive nyborgensere, Palle Reimer og Jens Hald, der fik færgen sejlet fra Odense til Nyborg. Det var også de to, der prøvede at løbe et nyt færgeprojekt i gang, da politikerne droppede Kulturfærgen Broen i august.

Men Reimer og Hald fik et meget skuffende valg, da de prøvede at få listen Folkepartiet Nyborg valgt ind i byrådet, og skuffelsen betyder også, at de to har droppet deres engagement i færgen.

- Når folk ikke bryder sig om det, vi laver, så gider vi ikke mere. Vi accepterer, at vi fik et ordentligt hak over tuden, og så er det ikke os der skal stå i spidsen for sådan et projekt. Det har vi meddelt til ejerne af færgen, siger Palle Reimer.

Jens Hald er helt på samme linje:

- De ideer, vi er kommet med er ikke blevet godt modtaget. Jeg vender ansigtet og energien mod noget andet. Jeg har virkelig brugt mange kræfter på det her, men Nyborg er ved at drukne i middelmådighed, siger Jens Hald.

Færgen Broen
Storebæltsfærgen Broen blev bygget i Frederikshavn i 1951.

Indsat som bilfærge fra Nyborg til Korsør i 1952. 1957 flyttede bilfærgerne til den nye færgehavn i Knudshoved, og Broen fortsatte på Knudshoved-Halsskov overfarten. Fra 1966-1992 sejlede færgen på Aarhus-Samsø-Kalundborg-overfarten og altså stadig i DSB's tjeneste. Efter tiden som aktiv færge blev Broen brugt som museumsfærge i Aarhus og diskoteksskib i København og Odense. Foråret 2015 blev Broen slæbt til Nyborg - og byen fik en frist på to år til at finde ud af, om der kunne laves et projekt. Sommeren 2016 præsenterede Nyborg Kommune og Østfyns Museer projektet med Kulturfærgen Broen i tørdok.18. august 2017 kulminerede kritikken af færge-projektet under et kæmpe borgermøde på Hotel Nyborg Strand, hvor mange af de 800 fremmødte talte mod museumsplanerne.Den 28. august 2017 besluttede et enigt økonomiudvalg i kommunen at droppe projektet.

Rømer siger fra

En af dem, der bakkede aktivt op om ideen med at beholde Kulturfærgen Broen i Nyborg, var direktøren for Ørbæk Bryggeri, Niels Rømer, der jo også driver Nyborg Destilleri i færgehavnen. Men han har heller ikke mulighed for at trække læsset i et nyt forsøg på at holde færgen i Nyborg.

- Jeg synes, det er helt fantastisk, at færgen ligger dernede i færgelejet, og jeg ville gerne have, at den blev liggende. Det er rigtigt, at vi mødte op til møderne for at bakke op om forsøget på at holde den i Nyborg. Men vi har mange skibe i søen i vores virksomheder, og vi kan ikke stå alene med sådan et projekt, siger Niels Rømer.

Niels Rømer kritiserer samtidig Nyborg Kommune for at have trukket sig helt ud af færgen, efter projektet med Kulturfærgen Broen led skibbrud.

- Det burde være en kommunal opgave at sikre, at færgen kunne blive liggende i Nyborg. Jeg synes, det har en stort plus for en tidligere færgeby at have en færge liggende i havnen. Den kunne jo bare blive liggende, hvor den er nu. Vi er meget skuffede over, at kommunen ikke vil være med til at sikre færgen her i Nyborg, siger han.

Museumsinspektør Mette L. Thøgersen, der stod i spidsen for kulturfærgeprojektet, understreger, at museet for længst er ude af historien om Færgen Broen.

- Vi synes, det er hamrende ærgerligt for den maritime kulturarv, at det ikke lykkedes med Kulturfærgen Broen. Men det var det projekt, vi arbejdede for, og da kommunen besluttede at stoppe det, meldte vi ud til ejerne af færgen, at vi ikke var med længere, siger Mette L Thøgersen.

- Vi havde jo hele tiden sagt, at færgen skulle ligge i sit gamle leje inde ved Kongens Skibsbro, hvis det projekt skulle blive til noget. Derfor ville det naturligvis være utroværdigt at begynde at arbejde for en anden placering af færgen, tilføjer museumsinspektøren.

Alle går fra borde: Færgedrømmen i Nyborg er slukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce