Ældreplejen under stort pres


Ældreplejen under stort pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Kommune laver omfattende analyse af plejestrukturen for at ruste sig en fremtid med flere ældre

Udsigten til et markant voksende ældrepres over de kommende år har fået Nyborg Kommune til at iværksætte en kulegravning af hele den kommunale plejestruktur.

Det er politikerne i Socialudvalget, som har bestilt en rapport om emnet. Rapporten, som skal udarbejdes af Pleje- og Omsorgsafdelingen, vil afdække, hvordan det ser ud med bygningsmassen i plejesektoren - altså om kommunens otte plejecentre lever op til den nødvendige standard.

Samtidig er der et politisk ønske om at få konkrete bud på, hvor der kan udbygges, så kommunen også i fremtiden har plejepladser nok til at dække behovet.

Tre udfordringer

- Vi ved, at antallet af borgere med plejebehov vil vokse i de kommende år, også her i Nyborg, siger socialudvalgsformand Erik Christensen (S).

- Så vi skal have et overblik over, hvor vi er mest sårbare. Vi taler om en ændring af boligmassen og en udbygning med nye pladser.

Vicekommunaldirektør Søren Møllegaard peger på, at Nyborg - som andre kommuner landet over - står over for især tre store udfordringer:

- Ifølge ny lovgivning skal kommunerne kunne tilbyde en plejehjemsplads inden for højst én måned. Og når antallet af ældre samtidig vokser, skaber det øget pres på systemet.

- Der er stigende efterspørgsel på såkaldte aflastningspladser fra ældre, der bliver udskrevet efter sygehusophold.

- Antallet af ældre med en demensdiagnose er hastigt stigende. Det stiller nye krav til plejecentrenes fysiske rammer.

Flere demens-pladser

Søren Møllegaard oplyser, at der i dag er 46 demenspladser i Nyborg Kommune.

De fordeler sig på fire plejecentre, der har særlige demensafsnit i såkaldte skærmede enheder.

Undersøgelser har vist, at mellem 40 og 50 procent af alle plejehjemsbeboere vil få stillet en demensdiagnose over de kommende år, og da Nyborg i øjeblikket har cirka 250 plejehjemspladser, står det klart, at der er behov for at få skabt betydeligt flere demens-pladser.

- Så den overvejelse, man kan gøre sig, er, om det var en idé at lave et eller flere af vores plejecentre til rene demensplejecentre. Alternativet er at skabe langt flere skærmede enheder på hvert plejecenter, og det vil så nødvendiggøre ombygninger og udbygninger, siger Søren Møllegaard.

Socialudvalgsformand Erik Christensen er klar fortaler for at etablere flere skærmede enheder på hvert enkelt plejecenter.

- Jeg må indrømme, at jeg hylder tanken om, at de ældre kan blive i deres velkendte nærmiljø, siger udvalgsformanden.

Rapporten om plejestrukturen i Nyborg Kommune ventes at ligge klar til december, hvorefter den skal behandles i Socialudvalget.

Ældreplejen under stort pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce