Ældreplejen skal spare 15 millioner kroner: Ekstra rengøring risikerer at ryge

Gratis varmtvandstræning for seniorer er et populært tilbud. Hverken Venstre eller Dansk Folkeparti er parate til at fjerne ordningen, der koster kommunen 650.000 kroner for en efterårssæson. Arkivfoto: Sophie Lysholt Hansen

Ældreplejen skal spare 15 millioner kroner: Ekstra rengøring risikerer at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udgifterne til ældrepleje i Nyborg Kommune er løbet løbsk. Det får nu Socialdemokratiet til at kræve budgettet genåbnet, men Venstre afviser. Pengene skal findes på området, fastslår borgmesteren.

Nyborg: Mindre tid til klargøring af kølemaden. Færre penge til rengøring og gåture til hjemmeboende. Og et farvel til tilbuddet om gratis varmtvandstræning for seniorer.

Sådan lyder blot nogle af forslagene fra administrationen for at sætte en prop i de stigende udgifter til kommunens ældrepleje. I alt skal der findes knap 15 millioner kroner her og nu for at rette op på den "økonomiske ubalance", som det hedder i den seneste ledelsesrapportering fra 31. marts i år.

Ældreplejen måtte sammen med jobcentret holde hårdt for, da de politiske partier i efteråret indgik forlig om budgettet for 2019.

Men her, blot fire-fem måneder inde i det nye budgetår, må politikerne finde sparekniven frem igen. Og nok engang er der altså kommunens ældre borgere og de ansatte på området, som risikerer at blive ramt.

På listen over spareforslag, som Ældreudvalget fik præsenteret på et møde forleden, finder man også en generel reduktion i driftsmidlerne til Plejecenter Egevang i Ullerslev på 150.000 kroner.

Ifølge sundhedschef Mette Bill Ladegaard har plejecentret i en årrække haft et mindreforbrug, og derfor lægger man nu op til at justere budgettet efter forholdene.

Også kommunens indsats i forhold til rehabilitering risikerer at blive beskåret, og det samme gælder demensområdet.

Langt den største enkeltbesparelse skal dog komme fra en reduktion i udgifterne til sygefraværet og dermed også vikarforbruget på hele 3,5 millioner kroner.

Fremover kan der blive mindre tid i hjemmeplejen til hjælp med kølemaden. Det er blot ét ud af flere spareforslag, som politikerne skal forholde sig til. Arkivfoto: Michael Bager
Fremover kan der blive mindre tid i hjemmeplejen til hjælp med kølemaden. Det er blot ét ud af flere spareforslag, som politikerne skal forholde sig til. Arkivfoto: Michael Bager

Et spørgsmål om tid

Ældreudvalgsformand Carsten Kudsk (DF) lægger ikke skjul på, at politikerne står overfor en svær opgave. Omvendt kommer det ikke bag på ham, at man er havnet i en situation, hvor det er nødvendigt at skære yderligere midt i et budgetår.

- Jeg kan se, at alle andre kommuner rundt om i landet også bliver hårdt ramt økonomisk, blandt andet fordi borgerne bliver udskrevet tidligere fra sygehusene, og fordi vi som kommune får flere opgaver. Derfor var det kun et spørgsmål om tid, før det blev Nyborgs tur, lyder vurderingen fra udvalgsformanden.

I udvalget blev man enige om, at man ikke ville træffe en beslutning her og nu. I stedet er sagen nu sendt til behandling i Økonomiudvalget, hvor samtlige partier er repræsenteret. Det sker med en tilføjelse om, at kommunens særlige seniorråd skal høres.

Dansk Folkeparti og Venstre har samtidig fået indføjet, at man ikke vil pille ved tilbuddet om gratis varmtvandstræning for seniorer, men det er langt fra godt nok mener Socialdemokratiet.

Byrådets andetstørste parti foreslår i stedet, at man genåbner hele budgettet.

"Excel arks-øvelse"

- Vi sagde allerede under budgetforhandlingerne sidste år, at vi under ingen omstændigheder ville gå med til at spare yderligere på de ældre. Derfor kan det undre, at borgmesteren og udvalgsformanden alligevel vælger at lægge sådan et sparekatalog frem, lyder det fra gruppeformand og medlem af Ældreudvalget Sonja Marie Jensen (S).

Hun føler sig overbevist om, at forslagene vil føre til dårligere service for borgerne og dårligere arbejdsforhold for de ansatte. Ingen af delene vil S i Nyborg være med til, fastslår hun.

- Bare fordi du skære i budgettet til Egevang eller på demensområdet, betyder det ikke, at folk eksempelvis bliver mindre demente. Derfor er det her i vores øjne for meget en Excel-arks-øvelse. Hvis vi havde vist, at det stod så grelt til i ældreplejen eller at det her var på vej, så havde vi nok ikke brugt millioner af kroner på renovering af badeland, på Tour de France eller på marinaen, tilføjer gruppeformanden.

Sonja Marie Jensen hæfter sig desuden ved en formulering i ledelsesrapporten om, at det vil "kræve" ændringer i de nuværende lokalaftaler, hvis man skal hente de besparelser hjem på ældreområdet, som allerede er vedtaget i budgettet. Det er stik imod, hvad man fik lovning på i efteråret, mener hun.

En aftale er en aftale

En genåbning af budgettet vil kræve et politisk flertal, og DF's Carsten Kudsk er ikke afvisende overfor ideen. Det er derimod byrådets suverænt største parti, Venstre.

- Vi står med et budgetforlig, hvor partierne var enige om, at eventuelle overskridelser skal findes indenfor området. Det her berettiger ikke til, at vi genåbner budgettet, sådan som S foreslår. Vi vil i hvert fald ikke være med til at finde pengene på eksempelvis børnene eller de unge, siger borgmester Kenneth Muhs (V), der mener, at der fortrinsvist er tale om tekniske tilretninger - for eksempel ledige stillinger, som ikke bliver genbesat.

Administrationen lægger i øvrigt op til, at konsulenter udefra skal se nærmere på, hvordan det egentlig kan gå til, at udgifterne til de ældre er steget så meget, som det er tilfældet. De skal samtidig give et bud på, hvad det kommer til at betyde i årene fremover omregnet til kroner og ører.

Ældreplejen skal spare 15 millioner kroner: Ekstra rengøring risikerer at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce