Et stort moderne plejehjem på havnen var et valgkampens varme emner. Efter valget er interessen blandt politikerne kølnet. Men både Ældresagen og Seniorrådet fortsætter kampen for nyt plejehjemsbyggeri centralt i Nyborg.

Nyborg: Valget er overstået, og stemmesedlerne for længst gemt væk på et eller andet depot. Og de fleste har måske næsten glemt valgkampens dramatiske højdepunkt, da DF's Carsten Kudsk forsøgte at vride armen rundt på Venstres Kenneth Muhs ved at stille ham et ultimatum: Sig ja til en nyt demensvenligt plejehjem på havnen, eller du mister min støtte.

Syndsforladelse

På grund af en tidlig deadline underskrev Bent Guul sit indlæg i Ældresagens blad om plejehjemsstrukturen med både Ældresagen og Seniorrådet.

Det skete uden Seniorrådets medlemmer havde drøftet indholdet af brevet, og derfor var der med Bent Guuls egne ord behov for en "syndsforladelse", da sagen kom på dagsordenen.

Sagen har tilsyneladende indbragt formanden en mindre "næse" fra Seniorrådet. I hvert fald står der i det officielle referat:

"Seniorrådet besluttede, at brevet ikke skal have Seniorrådet som afsender. Behovet for plejecenterpladser, vil blive behandlet senere i Seniorrådets arbejde."

Venstre vandt som bekendt valget og fik absolut flertal, og Carsten Kudsks ultimatum kom til at minde om en sodavands-is, der har været alt for længe oppe fra fryseren en varm sommerdag: Det løb ud i sandet.

Efter valget slog borgmesteren fast, at han ikke gav nogen indrømmelser til Carsten Kudsk i de hektiske dage under valgkampens slutfase. Kenneth Muhs siger, at han mener det, han har ment hele tiden: Kommunen holder øje med situationen på plejeområdet, og senest i 2021 træffer man en beslutning om den fremtidige struktur i Nyborg Kommune.

- Hvis der er behov, så skal vi selvfølgelig gøre noget. Men det kan også ende med nogle justeringer i den eksisterende bygningsmasse, sagde Kenneth Muhs i et interview med lokalredaktør Kasper Riggelsen omkring nytår.

Drømmen lever

Men drømmen om et demensvenligt superplejehjem på havnefronten er ikke glemt af alle. Og slet ikke af kommunens ældrerepræsentanter i Ældresagen og Seniorrådet.

- Der bliver flere og flere ældre, og der bliver først og fremmest flere og flere demente. Derfor nytter det ikke noget at vente til 2021 med at beslutte noget. For så vil et nyt plejehjem jo først stå klar i 2024 eller 2025, siger Bent Guul, der er formand for det nyvalgte seniorråd og medlem af lokalkomiteen af Ældresagen.

- De nuværende plejehjem i Nyborg er ikke up to date, og de kan slet ikke måle sig med de hjem, der ligger rundt om i landet og som er utroligt demensvenlige, siger Bent Guul, der ønsker at et nyt plejehjem i Nyborg skal være "bynært".

Det kunne være i færgehavnen, men der er også andre muligheder, mener han.

Bent Guul har netop skrevet et indlæg, der har været bragt i Ældresagens lokale blad, hvor han blandt andet skriver: "Vi synes, de ældre i Nyborg Kommune skal have og også fortjener et nyt, moderne plejehjem".

Med i arbejdsgruppe

Men de ældres repræsentanter lader det ikke blive ved snakken og læserbrevene: Bent Guul vil tage spørgsmålet med i den arbejdsgruppe, kommunen netop har nedsat for at diskutere strategi for demens:

- Vi vil ikke lave ballade i den arbejdsgruppe, men overskriften er jo, hvordan vi gør kommunen mere demensvenlig, og her kan vi da ikke udelukke, at vi også kommer til at diskutere den fremtidige struktur for plejehjemmene, siger Bent Guul.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af to repræsentanter fra Seniorrådet og en fra Alzheimerforeningen ud over politikere, kommunale chefer og tillidsrepræsentanter for pleje- sygeplejepersonalet i ældreområdet.

Arbejdet starter med et stort dialogmøde på Nyborg Strand den 22. februar. Det er gratis at deltage, men fristen for at melde sig til er den 10. februar.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.