Et tæppe, der stammer fra Solkongens hof, skal retur til Juelsberg. Retten i Lyngby har afgjort, at tæppet ikke må sælges. Tæppets værdi anslås til mange millioner kroner.

Nyborg: Striden mellem far og søn, Gregers og Erik Juel, fra godset Juelsberg lidt nord for Nyborg, har stået på i mange år, men nu har sønnen Gregers Juel vundet en vigtig runde.

Det skete, da Retten i Lyngby i sidste uge bestemte, at det såkaldte Savonnerie-tæppe, der har ligget på Juelsberg siden 1800-tallet, ikke må sælges ved en auktion hos auktionshuset Christies i London. Det skriver Weekendavisen, der følger sagen tæt.

For tre år siden gav Erik Juel tæppet, der er vurderet til knap 50 millioner kroner, til sin hustru, Lise-Lotte Juel, der satte det til salg på auktionen i London.

Gregers Juel, som er arving til Juelsberg, fik stoppet salget og hævdede, at faderen ikke måtte fjerne tæppet fra slottet. Det er den påstand, Retten i Lyngby nu har givet ham ret i. I følge avisen er striden om tæppet dog ikke slut, da Erik Juels advokat, Karoly Németh, oplyser, at dommen er blevet anket.

Sagen om tæppet har i øvrigt været langt omkring, for Det danske Kulturværdiudvalg besluttede i 2015, at Savonnerie-tæppet var umistelig dansk kulturarv, og derfor skal det blive i landet. Udvalget kunne dog ikke skaffe millionbeløbet, som tæppet er vurderet til, og derfor måtte man tillade udførslen fra Danmark.

Generationsskiftet på Juelsberg blev aftalt i et testamente fra 1999, men siden er forholdet mellem de to generationer kørt skævt med en stribe retssager til følge.

Savonnerie-tæppet blev i 1600-tallet skabt til Ludvig 14.s Louvre-palads i Paris, men den franske konge, der også blev kaldt Solkongen, forærede det til en dansk minister i 1682 i forbindelse med en politisk aftale mellem Danmark og Frankrig.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.

Mere om emnet

Se alle
2
Familiestrid: Skal Juelsberg Gods' park fredes?

Familiestrid: Skal Juelsberg Gods' park fredes?

13
Godsejer tabte slaget om støjvold

Godsejer tabte slaget om støjvold

Støjvold til høring igen

Støjvold til høring igen