Å-historiker sætter gummistøvlerne på hylden

Fremover bliver Steffen Hahnemann, Ørbæk, på mere farbare veje, efter at han har travet langs de østfynske åløb for skrive om vandløbenens kulturhistoriske betydning.
Foto: Erling Lundemann

Å-historiker sætter gummistøvlerne på hylden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYBORG: Østfyns historiske å-mand, Steffen Hahnemann, har besluttet at stille gummistøvlerne på hylden.

I går udkom hans fjerde og sidste bog om Østfyns vandløb og deres kulturhistoriske betydning.

Samtidig erklærer den forhenværende læge med bopæl i Ørbæk, at det er slut med at vandre langs fynske åer i jagten på historiske spor fra middelalderen.

- Fra starten af projektet satte vi de grænser, at det skulle være vandløb mellem Nyborg og Svendborg, siger Steffen Hahnemann.

- Og når det gælder yderligere historiske bøger om åløb, så sætter min alder grænsen for at lave flere.

Steffen Hahnemann, der i hen ved 25 år har beskæftiget sig med historie som amatørforsker, hvor middelalderen har hans særlige interesse, har udgivet alle fire å-bøger i samarbejde med Nyborg Museum.

Seriens sidste bog handler om Vejstrup Å og de mindre vandløb mellem Lundeborg og Svendborg. De foregående er om Vindinge Å, Ørbæk Å, Stokkebæk og Tange Å.

- Når man som jeg vandrer langs åløbene fra udspring til udløb, så ser man de historiske vidnesbyrd. Vandmøllerne, rester af middelalderborge, slotte og herregårde, ja, selv samfærdslen med vejrbroerne over vandløbene, siger Steffen Hahnemann.

Efter vandringerne ventede opgaven med i arkiver at finde skriftlige kilder om de historiske anlæg, Steffen Hahnemann registrerede.

- Det har været en spændende og sjov opgave at gå langs åløbene. Men jo også anstrengende rent fysisk. Ved Vejstrup Å var jeg ved at sidde totalt fast. Og flere gange har jeg været i mudder til over støvleskafterne, siger Steffen Hahnemann med et smil.

De to første bøger blev udgivet i 2004, den tredje året efter, og når det har taget tre år med den sidste, skyldes det finansieringen af trykningen.

- Vi fik til de tre første et godt beløb fra tips- og lottomidlerne, men de sagde fra ved den fjerde, siger museumsinspektør Kirstin Eliasen, Nyborg Museum, der har været redaktør på alle fire bøger.

Det blev Albani Fonden, som reddede projektet. Så ved offentliggørelsen af den nye å-bog i går var direktør Paul Nissen fra fonden mødt op med en check på 50.000 kroner, svarende til omkring tre-fjerdedel af udgiften til at trykke de 500 eksemplarer.

Øvrige bidragydere er Svendborg Kommune, Velux-fonden og Kulturmiljøråd Fyn.

"Langs Vejstrup Å" er på 72 sider, koster 128 kroner og kan købes på museerne i Nyborg og Svendborg samt boghandlen i Nyborg.

Å-historiker sætter gummistøvlerne på hylden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce